In drie uur tijd Nederland herinrichten

In het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) wordt tot begin mei 2009 één keer per maand een ruimtelijk ordeningsvraagstuk bij de horens gevat. En dit keer eens niet tijdens een debat of expertmeeting.

Tijdens een spel, dat nog het meeste weg heeft van Triviant, bedenken de tien deelnemers de meest originele oplossingen voor onze files, de groeiende behoefte aan duurzaamheid, het wassende water en de vergunningenpapierwinkel. Het publiek heeft de rol van jury. Zij bepalen mee welk idee uiteindelijk als winnaar uit de bus komt.

Maak ons land
Het spel draagt de naam ‘The Making Of’ en wordt gespeeld in het kader van de manifestatie ‘Maak Ons Land’. Het is geschikt voor iedereen die een mening heeft over Nederland, van architect en projectontwikkelaar tot student en betrokken burger.

Deelname is gratis en op open inschrijving. Het publiek mag onaangekondigd aanschuiven en zijn mening geven.

Wonen
Zondag 14 januari werd nagedacht over ‘Wonen’. Hoe maak je hoogbouw sexy? Hoe geef je starters een kans op de woningmarkt? Hoe ga je de eenheidsworst tegen die woonwijken vaak kenmerkt?

Ieder team krijgt de opdracht een plan te bedenken om één van deze ‘ambities’ te realiseren. Daarbij hebben ze de taak een ‘fenomeen’ mee te nemen in hun oplossing, zoals het ‘waterprobleem’ of de groeiende groep singles in Nederland.

Binnenstebuiten wonen

Een half uur lang denken de vijf teams diep na. Ze brainstormen, lopen rond om inspiratie op te doen om vervolgens hun plan, tekening én slogan te presenteren. Andere teams mogen daarbij bezwaar maken. Al gauw barst zo de discussie los.

Team rood, dat pleit voor “binnenstebuiten wonen” en experimenteren met de binnen- en buitenruimte, kan rekenen op heel wat vragen van hun concurrerende teams. Team groen, een moeder en dochter, ziet wel wat in het plan van team blauw, die de eenheidsworst bestrijdt door huizen een eigen ‘skin’ te geven met e-paper; digitaal behang. Zij stemmen voor.

De gouden Neddie
Het publiek laat met groene en rode kaartjes zien wie wat hen betreft het beste idee heeft. Uiteindelijk is het team paars die met de gouden Neddie - het Nederland-popje die als mascotte van de manifestatie Maak Ons Land optreedt - en twee T-shirts naar huis gaat.

Hun plan om hoogbouw zowel sexy als duurzaam te maken door de duurzame ontwerpen van jonge designers toe te passen in een woontoren met groene binnentuin en energieopwekkende fitnesszaal, scoort de meeste punten.

Maak Ons Land – werkplaats voor de ruimtelijke inrichting
The Making Of is een onderdeel van de manifestatie Maak Ons Land. Van 11 oktober 2008 t/m 3 mei 2009 roept het NAi iedereen op om ideeën aan te leveren over hoe Nederland er in de toekomst uit moet zien. Hoe krijgen we meer water in de stad? Hoe kunnen we al die leegstaande kantoren hergebruiken voor woningen?

Ruim zes maanden is het NAi een werkplaats waar architecten, kunstenaars, theatermakers, filmregisseurs en het publiek samenwerken aan een visie op de inrichting van Nederland. Elke maand staat er een ander thema centraal: mobiliteit, wonen, werken, vrije tijd, groen en water.

Meedoen
Meedenken over de inrichting van Nederland en meedoen aan The Making Of? Dat kan!

De volgende thema’s en data staan op de agenda:
Werken 18 januari 2009 (inschrijven is mogelijk tot en met 14 januari 2009)
Vrije tijd 15 februari 2009 (inschrijven is mogelijk tot en met 11 februari 2009)
Groen 15 maart 2009 (inschrijven is mogelijk tot en met 11 maart 2009)
Water 12 april 2009 (inschrijven is mogelijk tot en met 8 april 2009)

Inschrijven kan via: www.nai.nl/inschrijven


Het spel is ook ‘af te huren’ om met een groep te spelen op een dag en tijdstip dat u uitkomt. Voor meer informatie: themakingof@nai.nl of 010-440 12 39.

Meer informatie op www.maakonsland.nl

Deel dit artikel

permalink