Primeur Kolomactivering Onderwijscampus Utrecht

Gisteren ondertekenden de Gemeente Utrecht, opdrachtgever Stichting Nuovo een aannemer BAM Utiliteitsbouw de overeenkomst voor de bouw van het Centraal College in Utrecht Oost. De onderwijscampus is ontworpen door architectenbureau RAU uit Amsterdam.

Technisch kenmerkt zich het gebouw door zijn meervoudig geactiveerde kolommen. Zo fungeren de kolommen niet alleen als draagconstructie van het gebouw, maar verzorgen ook de ventilatie, verwarming, koeling, elektrische bedrading en kabels voor dataverkeer van het gebouw.

Door de technische infrastructuur in de draagconstructie op te nemen wordt het gebouw bijna volledig flexibel indeelbaar en kunnen wanden makkelijk worden verplaatst. Zo kan de school in toekomst bijna zonder kosten en moeite op veranderende behoeftes inspelen.

De geactiveerde kolommen zijn een primeur in het Centraal College en zijn door RAU in samenwerking met Grontmij Technical Management en JVZ Deventer ontwikkeld. De bouw zal in het voorjaar van 2009 beginnen. De oplevering staat gepland voor de tweede helft van 2010.

Deel dit artikel

permalink