Binnenstedelijk bouwen in Amersfoort

Het stationsgebied in Amersfoort diende als concept GreenOffice 2015 voor duurzame gebiedsontwikkeling. Nu  heeft de minister Cramer het gebied rond het station meegenomen in de Ontwikkelingsvisie 2015-2030. Nu alleen nog een oplossing voor het vervoer van gevaarlijke stoffen.

Duizend nieuwe woningen zijn mogelijk rond het stationsemplacement van Amersfoort mits een oplossing wordt gevonden voor de beperkingen door het vervoer van gevaarlijke stoffen die nu nog gelden.  Dit staat in de 'Ontwikkelingsvisie 2015-2030' waarover minister Cramer (vrom) en de NV Utrecht vorige week een akkoord sloten.

Binnenstedelijk bouwen
De visie geeft aan hoe na 2015 de benodigde 65.500 woningen zo zijn te bouwen dat ze een minimaal beslag leggen op de groene ruimte tussen de verschillende steden en dorpen in de provincie. Het devies: binnenstedelijk bouwen.

De helft van de woningen moet daar komen, bij voorkeur rond stations van Randstad Spoor. Bijvoorbeeld bij station Amersfoort en bij Veenendaal/De Klomp. Ook het idee 10.000 tot 15.000 huizen te bouwen rond een deels te overkappen snelweg A12 bij Utrecht wordt steeds serieuzer.

Kosten

Binnenstedelijk bouwen kost maximaal 1,6 miljard euro extra vergeleken bij bouwen in het weiland. Rijk, provincie en gemeenten gaan afspraken maken over wie daarvan wat zal betalen, aldus de visie. De komende maanden worden de grote lijnen uit de visie verder uitgewerkt.

Zie ook: GreenOffice 2015

Bron: AD

Deel dit artikel

permalink