Park en huizen boven op A12

Een van de scenario's voor het verbeteren van de wegenstructuur in Utrecht is de aanleg van een groot centraal park boven op een deels te overkappen snelweg A12 tussen de verkeersknooppunten Oudenrijn en Lunetten bij Utrecht. 15.000 woningen moeten rond het park worden gebouwd.

Volgens de Utrechtse wethouder en NV Utrecht-bestuurder Harry Bosch is dat een realistisch perspectief. Het idee komt uit een voorstudie en zou in samenhang met de vernieuwing van de Galecopperbrug en een verbetering van de wegenstructuur om Utrecht moeten worden uitgevoerd.

"Er gaat zonder twijfel iets gebeuren rond de A12, zeker ook met woningen,"’ aldus Bosch. In elk geval is volop woningbouw mogelijk ten zuiden van de A12, op grondgebied van Nieuwegein en Houten: "Nu een nogal verwaarloosd stuk."’ Maar ook ten noorden van de snelweg is woningbouw gedacht, bijvoorbeeld waar nu nog de Woonboulevard is.

De ‘parkvariant’ voor de A12-zone is nog slechts een idee. Maar wel het enige dat Bosch noemt naar aanleiding van de presentatie, vorige week, van de Concept-ontwikkelingsvisie Noordvleugel Utrecht 2015-2030. Daarin geven minister Cramer (VROM) en de NV Utrecht samen aan waar tussen 2015 en 2030 de Utrechtse huizen moeten komen.

In de visie staan nog twee andere mogelijkheden. ‘Het stadslandschap’: de A12 wegstoppen in een tunnel, daar bovenop 15.000 woningen, bedrijven en voorzieningen. En ‘het snelweglandschap’: de A12 in een niet overdekte buis, voor het lokale verkeer een eigen wegenstructuur rond de snelweg. Met plek voor 10.000 woningen, alleen Oudenrijn is overkapt, daar bovenop kan dan bebouwing komen.

Deel dit artikel

permalink