Gezond & alternatief bouwen

In deze themapocket zijn de afzonderlijke themaspecials van het NIBE te weten: Allergeenarm Bouwen, Bouwen met strobalen en Earthships samengevoegd.

Het geheel is bewerkt, geactualiseerd en in een nieuw jasje gestoken en in full color uitgevoerd. Een leuke en informatieve themapocket waar gezondheid en twee alternatieve manieren van bouwen centraal staan.

Allergeenarm Bouwen
Veel mensen die last hebben van een allergie, hebben de behoefte zelf iets te ondernemen tegen hun kwelgeesten en niet alleen afhankelijk te zijn van medicijnen. Tot nu toe ontbrak er nog een praktische gids die wegen laat zien om allergenen in gebouwen te vermijden. Met het uitkomen van deze themapocket wordt in deze behoefte voorzien. In dit deel wordt verteld hoe we met bouwkundige maatregelen de duidelijk aanwezige overgevoeligheid voor allergenen bij een groot deel van onze westerse bevolking kunnen doen verdwijnen of afnemen of tenminste draagbaar maken. 

Bouwen met strobalen
Milieubewust omgaan met onze leefomgeving is een noodzaak. Een werkelijk duurzaam gebouw is een gebouw zonder negatieve effecten op het milieu. Strobalenbouw biedt mogelijkheden die deze ideale situatie benadert. In dit deel wordt bouwen met strobalen in Nederland behandeld. De belangrijkste aandachtspunten voor bouwen met dit bruikbare restproduct worden op een rij gezet. Er worden verschillende bouwtechnische oplossingen gegeven. Daarnaast geven de praktijkvoorbeelden van gerealiseerde projecten een indicatie van de mogelijkheden.

Earthships
Een Earthship is een gebouw opgebouwd uit afvalmaterialen. Het voorziet de bewoners niet alleen van onderdak, maar door slimme en eenvoudige technieken ook van schoon water, elektriciteit, voedsel en een stabiel binnenklimaat.

Earthships zijn zelfvoorzienend waardoor ze onafhankelijk van openbare nutsvoorzieningen zijn. Earthships kunnen hierdoor op afgelegen en onherbergzame plekken gebouwd worden. Er staan Earthships in woestijnen en in noord-Siberië. Elektriciteit wordt opgewekt met zonnecellen of kleine windmolens. Alle moderne 220 Volt apparatuur kan moeiteloos werken in een Earthship. Het (regen)water wordt hergebruikt via een stelsel van pompen en filters, in combinatie met waterzuiverende plantenbakken.

Bestellen
ISBN: 97890.74510.219
Auteur: dr. ir. Michiel Haas en ir. Sander Holm
Prijs: € 24,50
www.nibe.org

Deel dit artikel

permalink