Fabrikanten baksteen en beton trekken aan noodrem

Fabrikanten van baksteen en betonproducten trekken in reactie op de wegvallende vraag aan de noodrem. De toeleveranciers proberen met forse saneringen het hoofd boven water te houden.

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek is 64 procent van de baksteenproducenten van plan het aantal arbeidsplaatsen terug te brengen. Negen op de tien bedrijven kampen met een opdrogende orderstroom. Bij 71 procent van de ondernemingen lopen de voorraden op.

De fabrikanten van betonproducten zitten duidelijk minder in de knel dan hun collega’s uit de hoek van de bakstenen. Slechts 17 procent van hen klaagt over het afnemen van de opdrachten. Toch voorziet een meerderheid van 55 procent dat komende maanden de bedrijvigheid afneemt. Veiligheidshalve kiest een derde van de ondernemingen voor een reductie van het personeelsbestand. De voorraden in de sector zijn stabiel.

Ook de timmerindustrie zet zich schrap. Hoewel bij 86 procent van de ondernemingen de orderstroom nog steeds op peil is, verdwijnen volgens het CBS bij een derde van de alle timmerbedrijven binnenkort arbeidsplaatsen

Bron: Cobouw

Deel dit artikel

permalink