Energydak: energiewinning uit daken

Het Energydak van Oranjedak is een manier om duurzame energie te winnen via het dakoppervlak. Deze energiewinning komt tot stand door warmtewisselaars in de vorm van hoogwaardige kunststof lamellen te integreren in het dak.

Op deze wijze blijft het dakoppervlak vrij van extra installaties wat de esthetische waarde verhoogd. In het dakvlak worden de lamellen onder de dakbedekking en in de isolatie aangebracht en gekoppeld zodat een 'collector' ontstaat.

Via een aanvoer- en retourleiding wordt het systeem onderdaks aangesloten op een warmtewisselaar. Hierdoor ontstaat een gesloten systeem. Door water met glycol rond te pompen in het dak kan afhankelijk van de buitentemperatuur duurzame warmte en/of koude worden gewonnen en middels de warmtewisselaar op verschillende manieren worden afgegeven aan een boiler, warmtepomp (WP) of aan een bronsysteem (energieopslag in de bodem of sonde).

Voordelen
Het duurzaam winnen van warmte en koude via het Energydak heeft de volgende voordelen:
• Dakbedekking en duurzame energiebron ineen
• Hoge opbrengst per m2 / per jaar
- 500 kWh / 1,80 GJ aan warmte
- 300 kWh / 1,08 GJ aan koude
• Hoge levensduur van het systeem (levensduurverwachting dertig jaar)
• Garandeert optimale invoertemperatuur, dus verhoging van de COP van de warmtepomp
• Garandeert jaarlijkse nulbalans van het bodemopslagsysteem
• Onderhoudsarm
• Eenvoudig te integreren met andere duurzame technieken

Opslag
Daar de meeste warmte wordt gewonnen in de zomer en pas bruikbaar is in de winter, ditzelfde principe geldt ook voor duurzaam gewonnen koude in de winter, is het noodzakelijk dat de duurzame energie tijdelijk wordt opgeslagen. In de meeste gevallen wordt hiervoor een bodemopslagsysteem gebruikt, onder andere door middel van; open bronnen, gesloten bronnen en energyheipalen.

Het voordeel van energieopslag in de bodem is dat met een aantal kleine aanpassingen in het systeemontwerp de koeling van een pand gratis gebeurd. Hierdoor worden kostbare, weinig comfortabele en energievretende airco-units overbodig!

Warmtepomp
Om duurzame en vaak laagwaardige warmte (11-18 graden) om te zetten naar bruikbare temperaturen is een warmtepomp nodig. De warmtepomp wordt meestal aangedreven door elektriciteit en maakt gebruik van compressie om deze laagwaardige warmte om te zetten naar hoogwaardige, bruikbare temperaturen voor verwarming (± 30º - 40º of eventueel hoger). Bij een COP (Coëfficiënt Of Performance = rendement) van 4 gebruikt de warmtepomp 1 deel elektra op 3 delen duurzaam om samen 4 delen warmte te produceren. Een rendement van 400%.

Een warmtepomp functioneert alleen in combinatie met lage temperatuur afgiftesystemen zoals bijvoorbeeld vloerverwarming en -koeling.

Voor meer informatie: Oranjedak

Deel dit artikel

permalink