Belastingvoordeel voor HR-ketel vervalt

Senternovem heeft eind december 2008 een lijst gepubliceerd met duurzame maatregelen die in 2009 in aanmerking komen voor de Energie Investeringsaftrek (EIA), een belastingvoordeel voor ondernemers. Nieuwkomer is de verbetering van het energielabel van bestaande gebouwen. Opvallende afvaller voor de fiscale prikkel is de HR-ketel.

Ondernemers kunnen onder deze regeling 44% van de investeringen aftrekken van de fiscale winst. Het totale bedrag voor Energie Investeringsaftrek bedraagt in 2009 EUR 145 mln. Dat is EUR 6 mln meer dan in 2008. De verhoging is afgesproken in het kabinetsprogramma Schoon & Zuinig. In het werkprogramma staat vermeld dat er tot en met 2011 extra geld gaat naar de EIA.

HR-ketel standaard
De aanschaf van een HR-ketel kan volgend jaar niet meer van de fiscale winst worden afgetrokken. Pyter Hiemstra, woordvoerder van Senternovem: "Deze ketel is inmiddels standaard geworden. Daardoor zijn ook de prijzen flink gedaald. De noodzaak van een financiële tegemoetkoming vervalt daarmee."

Elk geval apart bekeken
Hoewel de lijst een goede leidraad biedt voor de kans die je als bedrijf hebt op EIA, moeten ondernemers zich volgens Hiemstra niet meteen laten ontmoedigen als een energiezuinige investering niet op de lijst van Senternovem staat. "We bekijken elk geval apart. Het kan best zijn dat in een individueel geval een maatregel alsnog in aanmerking komt voor belastingaftrek."

Deel dit artikel

permalink