Nieuw energielabel huizen blijft zorgenkind

Dé mislukking van 2008: het energielabel voor huizen. Met ingang van dit jaar komt er een energielabel nieuwe stijl. Maar de verwachtingen zijn niet al te hoog gespannen.

Het energielabel aanvragen voor haar huis? Michelle Donkers moet er om lachen. "Daar heb ik geen moment bij stilgestaan", zegt ze. "Mijn makelaar zei ook: Maak je daar maar niet druk om."
Haar jaren dertig bovenwoning met vier kamers in Den Haag staat nu zo’n twee maanden te koop. Woningsite Funda. nl meldt dat de isolatie bestaat uit dubbel glas. "Dat is het wel zo’n beetje", zegt Donkers.

Het platte dak en de muren zijn - voor zover ze weet - nooit extra geïsoleerd. "Ik heb het nooit koud gehad", vertelt ze. "Dus zo erg is het niet. Volgens mij is niemand bezig met het energielabel.
Van mijn makelaar heb ik niet gehoord dat kijkers er ooit naar vragen."

Label geen succes
Nederland kreeg per 1 januari 2008 het verplichte energielabel voor huizen. Dat zou huizenkopers erop moeten attenderen hoe energiezuinig een woning is. Politiek Den Haag hoopte dat dit eigenaren zou stimuleren dubbel glas aan te brengen of het dak te isoleren. Maar nog geen tien procent van de Nederlandse woningen, zo’n 600.000 stuks, is inmiddels van een label voorzien en het gros daarvan betreft huurwoningen van grote corporaties.

Het label kende tal van kinderziektes. Want het bleek al gauw een kwestie van appels met peren vergelijken. Zo kregen sommige goed geïsoleerde hoekwoningen een beter energielabel dan tussenwoningen in dezelfde straat, terwijl die tussenhuizen veel minder energie nodig hadden. En verschillende bedrijven bleken voor dezelfde woning tot wel heel verschillende beoordelingen te kunnen komen.

Verwarring alom
Minister Eberhard Van der Laan (Wonen, wijken en Integratie) presenteert binnenkort een nieuw label dat duidelijker en informatiever voor de consument moet worden. Ook komt er een eenvoudigere klachtenprocedure voor wie meent dat zijn huis een verkeerd label heeft gekregen.
Woningen worden voortaan per categorie met elkaar vergeleken.

Dus een hoekwoning die het energielabel ‘A’ krijgt, is zuiniger dan een andere hoekwoning met het label ‘B’ of ‘C’. Een energielabel ‘A’ betekent dat de woning tot de zuinigste in dezelfde categorie behoort; ‘F’ of ‘G’ dat de woning extreem veel energie verbruikt in vergelijking met dezelfde soort woningen. Op het nieuwe label wordt ook aangegeven hoe de eigenaar zijn woning energiezuiniger kan maken.

Geen sancties
Het nieuwe label is een verbetering, maar het is nog niet goed genoeg, vinden de Vereniging Eigen Huis, de Nederlandse Verening van Makelaars (NVM) en de Associatie van Energie Prestatie Adviseurs (AvEPA). De AvEPA noemt het ontbreken van sancties als minpunt. "Tijdens je eerste college rechten leer je dat verplichtingen zonder sancties waardeloos zijn", zegt secretaris Stef Folmer.

Volgens de NVM wordt het energielabel pas een succes als het gekoppeld wordt aan maatregelen en subsidies om het energieverbruik van een woning te verbeteren. "Het wordt pas wat met het label als de consument er voordeel van heeft", meent woordvoerder Roeland Kimman.

De VEH zit op dezelfde lijn. "We weten uit gesprekken met het ministerie dat ze daar op studeren, maar dat doen ze nu al jaren. Er hadden al goede subsidieregelingen moeten zijn bij de introductie, natuurlijk. Als je nu al aangeeft dat die er pas in de toekomst komen, mislukt de doorstart van het energielabel waarschijnlijk ook."

Bron: Leeuwarder Courant

Deel dit artikel

permalink