Den Haag inspecteert 500 gebouwen

De gemeente Den Haag is begonnen met de ‘visuele inspectie’ van circa vijfhonderd gebouwen in de stad omdat de gevels mogelijk onveilig zijn. De aanleiding is het neerstorten vorige week vrijdag van een deel van de gevel van een flat aan de Treublaan in Den Haag.

De combinatie van doorgeroeste spouwankers en betonrot is de oorzaak dat het metselwerk van de flat losliet, aldus de gemeente woensdag. Spouwankers zijn metalen verbindingsdelen die de gemetselde buitenmuren borgen aan de betonnen binnenmuur.

De gemeente is dinsdag direct gestart met de inspectie van de ongeveer vijfhonderd gebouwen. Het gaat met name om gebouwen met spouwankers, gebouwd na de oorlog, van meer dan vijf bouwlagen. De helft van de gebouwen is eigendom van corporaties, de andere helft is in particuliere handen.

Gebreken herstellen
De gemeente kan de betrokken eigenaren verplichten gebreken te herstellen als die door de inspecteurs met het oog zijn vastgesteld, lichtte een woordvoerder toe. In de andere gevallen geldt het dringende advies aan de eigenaren een technische inspectie uit te voeren.

De gemeente heeft geen instrument om een dergelijk onderzoek naar 'verborgen gebreken' af te dwingen. Alle eigenaren ontvangen binnen vier weken een brief waarin ze worden gewezen op hun verantwoordelijkheid en op mogelijke juridische consequenties bij schade.

Maatregelen
Den Haag had vorig jaar al een inventarisatie gemaakt van gebouwen met mogelijk onveilige gevels, nadat het ministerie van Volkshuisvesting gemeenten hierop had gewezen. Met de corporaties liepen al gesprekken over eventuele maatregelen.

Het doorroesten van de ankers wordt mede veroorzaakt door weersinvloeden, door in een later stadium toegepaste spouwisolatie en door het gebruik van roestgevoelige metalen. "Het probleem is in Den Haag mogelijk heftiger omdat we aan de kust liggen'', aldus de woordvoerder.

Door het neerstorten van de muur van de flat aan de Treublaan onstond brand in een ketelhuis, waardoor de bewoners zonder verwarming kwamen te zitten. Ze kregen onderdak in een hotel of bij familie en kennissen. Vrijdag kan iedereen weer zijn warme huis in.

Zie ook: Hagenaars huis uit na val muur

Deel dit artikel

permalink