Goud voor kantoorgebouw Etrium, Köln

Maandag 12 januari ontvingen opdrachtgever Bausinger van Friedrich Wassermann GmbH & Co en architect Benthem Crouwel in München de eerste gouden ‘Gütessiegel’ van de Deutsche Gesellschaft für Nachhaltiges Bauen (DGNB) voor het kantoorgebouw Etrium, hoofdkantoor van Econcern in Keulen.

De gouden ‘zegel’ is in de Duitse certificering voor duurzaam bouwen het hoogst haalbare. Het Duitse systeem stelt hogere eisen dan bijvoorbeeld het Amerikaanse LEED (Leadership in Energy and Environmental Design).

De onderscheiding voor duurzaamheid werd in Duitsland uitgereikt door Bundesbauminister Wolfgang Tiefensee en Werner Sobeck, de voorzitter van de DGNB.

Passiefhuis
Het Etrium is het eerste ‘Passivhaus’ dat de hoogste onderscheiding (goud) heeft gekregen. Econcern, marktleider op het gebied van duurzame energie, wil met het Etrium een voorbeeld stellen.

De term ‘passiefhuis’ duidt op een zeer laag energieverbruik en een aangenaam binnenklimaat. Oriëntatie op de zon en een goede isolatie maken een traditioneel verwarmings- en koelsysteem overbodig. Passieve warmtebronnen als de zon, maar ook de gebruikers en technische apparaten als bijvoorbeeld computers, zorgen voor bijna alle benodigde warmte. Het accumulerend vermogen van beton wordt benut door een geïntegreerd luchtventilatiesysteem. Hierdoor treden er minder temperatuurschommelingen op. Het Etrium verbruikt circa vijf keer minder energie dan vergelijkbare kantoorcomplexen.

Het gebouw heeft drie verdiepingen die rondom een atrium zijn gesitueerd. Deze met glas bedekte spectaculaire binnenplaats zorgt voor daglicht en lucht in het gehele gebouw. De inpandige terrassen op de verdiepingen zijn t.o.v. elkaar steeds gedraaid, waardoor er verrassende doorzichten en levendige ruimten ontstaan. De houten afwerking zorgt daarbij voor een informele sfeer. De gevel bestaat uit rood, gebroken en gerecycled glas dat glinstert in het zonlicht.

Deel dit artikel

permalink