Arcadis wil milieudoelen koppelen aan sanering van bedrijventerreinen

Ingenieursbureau Arcadis wil dat de kabinetsplannen voor de sanering van verouderde bedrijventerreinen worden gekoppeld aan milieudoelen. Het kabinet trekt 400 miljoen euro uit voor de sanering.

Dat bedrag wordt tot 2013 beschikbaar gesteld voor de herstructurering van 6.500 hectare verouderde bedrijventerreinen. In maart 2009 gaan enkele proefprojecten van start.

Rob Sjerps, specialist gebiedsontwikkeling bij Arcadis, stelt dat het kabinet de 400 miljoen euro niet `zomaar` moet weggeven. Hij wil dat duidelijke voorwaarden worden gesteld ten aanzien van duurzaamheid en dat een kwaliteitsslag wordt gemaakt zodat hoogwaardige terreinen ontstaan waar bedrijven zich graag wil vestigen.

Zelfvoorzienend
Voorbeelden zijn er genoeg, zoals het Greenport in Venlo waar 5.500 hectare terrein via het concept cradle to cradle zelfvoorzienend wordt gemaakt voor zijn water- en energiehuishouding. De energie wordt opgewekt via een combinatie van warmtekrachtkoppeling, zonne- en windenergie.

Sjerps bepleit de inzet van parkmanagement om tot een gebiedsgerichte aanpak te komen. In Engeland en de Verenigde Staten is parkmanagement de verplichte wijze van beheer. De parkmanagers worden jaarlijks gekozen door de ondernemers, zodat ze gedwongen zijn om zich voor hen in te zetten.

Deel dit artikel

permalink