Duurzaamheidscentrum bij de Afsluitdijk

Op de kop van de Afsluitdijk moet een groot 'duurzaamheidscentrum' komen dat oplossingen aandraagt voor energie- en milieuvraagstukken in de hele wereld.

Woensdag 21 januari is het startsein gegeven voor een ontwerpwedstrijd van het World Sustainability Centre. Voor de winnende architect is er een prijs van 30.000 euro.

Voorzitter Henk Kroes van de Stichting Duurzaamheidscentrum hoopt dat de bouw van het centrum van 3000 vierkante meter en een viersterrenhotel met veertig kamers in 2013 kan beginnen. Het gebouw moet in de omgeving van de Afsluitdijk passen en zelfvoorzienend zijn in het energiegebruik.

Het centrum is bedoeld als ontwikkelingsplaats voor jong wetenschappelijk toptalent uit de hele wereld. Zij moeten onder de noemer 'Act Now!' nieuwe plannen gaan ontwikkelen om duurzaamheid beter mogelijk te maken.

Hoeveel de bouw gaat kosten is nog niet bekend. Volgens een woordvoerder van de stichting hangt dat af van het ontwerp. De ontwerpwedstrijd wordt georganiseerd in samenwerking met de TU Delft en financieel gesteund door de provincie Friesland en een regionale bank.

Henk Seinen, lid van de stichting en motor achter het initiatief is enthousiast over de mogelijkheden. "We maken van de afsluitdijk een nieuwe permanente attractie die veel internationale bezoekers zal trekken maar bovenal een bron van informatie gaat worden voor nieuwe duurzame ontwikkelingen."

Seinen komt binnenkort langs in onze rubriek ‘Wie is de groenste.’

Meer informatie: www.Duurzaamheidscentrum.nl

Deel dit artikel

permalink