Groen cement

Twee biljoen ton cement die elk jaar wereldwijd wordt gebruikt staat met 5 procent voor meer CO2 uitstoot dan de luchtvaart industrie. Het Britse bedrijf Novacem ontwikkelde een toeslagstof voor cement die meer CO2 opneemt dan er voor de productie nodig is.

Bij het standaardproces voor de bereiding van Portland cement, komt per ton cement 0.8 ton CO2 vrij. Bij het mengen van het cement met water absorbeert elke ton cement weer 0,4 ton CO2. Novacem's cement, gebruikt magnesium silicaat dat geen CO2-uitstoot bij verhitting en het heeft bovendien minder hitte nodig ongeveer 650 graden tegenover 1500 bij het conventionele proces.

Dit leidt tot een emissie van 0,5 ton CO2 per ton cement. Daar bovenop absorbeert Novacem cement meer CO2 bij het verharden. Ongeveel 1,1 ton, waarmee de carbon footprint negatief is.

Co2 absorberen
“Deze nieuwe ontwiklkeling kan de betonindustrie veranderen in een zeer grote absorbeerder van CO2,” zegt Nikolaos Vlasopoulos, hoofd chemicus van Novacem. Zijn vinding is warm ontvangen bij de industrie en milieugroeperingen.

Deskundigen zijn vooralsnog sceptisch over de distributie van de grondstoffen en de kwaliteit van het beton in de diverse toepassingen.

In Nederland is de betonindustrie ook druk doende de vervuilende aspecten van beton te verminderen. Op de website van het Centrum Cement en Beton is hierover meer te vinden, al geeft het te denken dat de milieu pagina opent met de zin ‘Milieu is een zeer ruim begrip.’

Meer informatie: Artikel
Meer informatie: Commentaar

Deel dit artikel

permalink