Staedion start bouw eerste project op aardwarmte in Den Haag Zuidwest

Staedion is woensdag 21 januari met de bouw van Het Venster aan de Beresteinlaan in Den Haag begonnen. In dit project komen 48 sociale huurappartementen en 17 eengezinswoningen in de vrije sector huur. Het zijn de eerste woningen die worden aangesloten op het aardwarmteproject dat voor de verwarming van 4.000 nieuwe woningen in Den Haag Zuidwest gaat zorgen.

Aardwarmte Den Haag is een samenwerking van E.ON Benelux, Eneco, Haagse Hitte (= gemeente Den Haag), Energiek (=Staedion), Vestia en Haag Wonen. Het is het eerste Nederlandse aardwarmteproject voor woonwijken. Op 17 september 2008 ondertekenden de zes betrokken partijen hiervoor de oprichtingsakte van de VOF Aardwarmte Den Haag.

Niet duurder
Alle woningen in Het Venster worden voorzien van een lage-temperatuur verwarmingssysteem, voornamelijk met vloerverwarming. Deze verwarming werkt met water dat minder warm hoeft te zijn dan bij een gewone centrale verwarming. Het past prima bij de temperatuur van het warme water dat uit de aarde wordt opgepompt.

Bovendien wordt het comfort in de woningen hiermee verder verhoogd. De gebruiker van de warmte is niet duurder uit dan bij conventionele gasverwarming. Door gebruik te maken van warmte die van 2.200 meter diepte wordt opgepompt, komt er jaarlijks 5.000 ton minder CO2 in de lucht.

Projecten in Delft en Transvaal
Duurzaamheid en een schoner milieu staan bij Staedion hoog op de agenda. De corporatie investeert de komende jaren fors in nieuwe innovatieve technieken voor energiebesparing. Naast het aardwarmteproject in Den Haag Zuidwest bouwt Staedion ook in Delft en Transvaal nieuwe woningen die worden verwarmd met warmtepompen. De levering van deze warmte geschiedt via het eigen energiebedrijf Energiek.

Deel dit artikel

permalink