Voortbestaan GOLS-station in Winterswijk in gevaar

Na het koepelgebouwtje aan de Sonsbeekzijde van Station Arnhem dreigt nu ook het GOLS-station in Winterswijk te verdwijnen.

De adviescommissie cultuurhistorie van de gemeente Winterswijk wil op korte termijn een gesprek met het gemeentebestuur over het GOLS-station. Dit Winterswijkse spoorwegmuseum, bekend van de historische spoormaquette, dreigt te verdwijnen omdat de huur is opgezegd.

Het GOLS-station is gevestigd in een van de laatste gebouwen op het voormalige spoorwegemplacement. Op de bovenverdieping is een grote maquette te vinden die herinnert aan het spoorwegknooppunt dat Winterswijk rond 1928 was. Eigenaar Meerdink heeft per juni de huur opgezegd. Omdat de maquette niet demontabel is, dreigt die verloren te gaan.
 
De lokale spoorwegmaatschappij GOLS werd in 1881 opgericht op initiatief van een textielfabrikant uit Winterswijk. In 1884 werd Station Winterswijk GOLS geopend, als beginpunt van de lijn Winterswijk - Neede, in 1885 werd ook de lijn naar Zevenaar geopend. De eerste jaren werd gebruik gemaakt van de tijdelijke directiekeet, die was verbouwd tot station. In 1907 werd het gesloopt om te worden vervangen door het huidige station, dat op 20 juli 1908 in gebruik werd genomen.

De spoorlijn bleek niet rendabel en de GOLS werd in 1926 opgeheven, de spoorlijn ging in andere handen over. Het Station Winterswijk Gols heeft nog tot 1936 dienst gedaan, daarna werd het gesloten.

Lees ook: Koepeltje bij Station Arnhem verdwijnt nog dit jaar

Deel dit artikel

permalink