Zelfbouw voor lage inkomens in Almere

De gemeente Almere en woningcorporatie de Key uit Almere geven huishoudens met lage inkomens de kans een eigen huis te bouwen.

Voor het zogeheten project IkbouwbetaalbaarinAlmere zijn 64 kavels beschikbaar en 44 appartementen. Die zijn verspreid door de hele stad. Huishoudens met een inkomen tussen de 20.000 en 36.500 euro bruto per jaar kunnen hierop een huis bouwen met een maximale prijs van 185.000 euro.

Alleen het deel dat ze zelf kunnen financieren, hoeven ze te betalen. Dat moet dan wel 52 procent van de totaalprijs zijn. Gemeente en de Key betalen de rest. Wanneer het inkomen stijgt of als de woning wordt verkocht, moet het verschil in prijs worden betaald.

IkbouwbetaalbaarinAlmere is onderdeel van IkbouwmijnhuisinAlmere. Particulier opdrachtgeverschap is een speerpunt van de gemeente Almere: iedereen moet de mogelijkheid krijgen een eigen huis te bouwen. Door burgers zelf woningen te laten bouwen, denkt de gemeente een gevarieerde stad te krijgen.

Volgens wethouder Adri Duivesteijn van Almere is de regeling voor lage inkomens een belangrijk instrument om de gevolgen van de kredietcrisis te beperken. "Het is een impuls voor de woningbouwproductie. Dat is dus ook voordelig voor de bouwsector.”

Meer informatie: ikbouwbetaalbaarinAlmere.nl.

Artist Impression: Almere Poort

Deel dit artikel

permalink