Provincie Fryslân wil energiezuiniger wonen stimuleren

In 2015 moeten 100.000 woningen in de provincies Fryslân, Groningen en Drenthe energiezuinig(er) zijn.

Dit is de ambitie van de drie noordelijke provincies die staat in het 100.000 woningenplan.

”Het 100.000 woningenplan gaat verder dan energiebesparing en milieu. Het gaat ook over het verlagen van woonlasten en het verbeteren van het wooncomfort. We willen wonen graag betaalbaar houden. De grootste ‘winst’ is te bereiken in de bestaande woningvoorraad, vooral in woningen van voor 1985.”, zegt gedeputeerde Schokker die dit onderwerp tijdelijk in haar portefeuille heeft.

Het 100.000 woningenplan komt voort uit de afspraken die de provincies met het Rijk in het Energieakkoord Noord-Nederland hebben gemaakt.

Het 100.000 woningenplan
Het gezamenlijke plan van de drie noordelijke provincies is een uitwerking van het Energieakkoord Noord-Nederland en bestaat uit een groot aantal projecten voor bestaande bouw en nieuwbouw. De provincies willen in nauwe samenwerking met gemeenten, corporaties en projectontwikkelaars een belangrijke bijdrage leveren aan het realiseren van de kabinetsdoelstellingen op het gebied van energie en klimaat.

Er is een aparte ambitie afgesproken voor bestaande woningen en nieuwbouw. Zo moeten in 2015 minimaal 65.000 bestaande woningen met minimaal twee energielabel-stappen zijn verbeterd. Daarnaast moeten 35.000 nieuwbouwwoningen voldoen aan de Noordelijke Energienorm. De nadruk ligt op isolatie, zodat de energievraag wordt gereduceerd.

Belangrijke projecten zijn o.a. de versnelde aanscherping van de energienorm in Noord-Nederland, energiebesparing in scholen, de aanpak van de particuliere woningvoorraad en de aanpak van woningen van woningcorporaties.

Financiering
Provinciale Staten van Fryslân nemen in april 2009 een besluit over de financiering van het programma Duurzame Energie van de provincie Fryslân. Het 100.000 woningenplan maakt onderdeel uit van dit programma.

Sociaal economische noodzaak
De drie noordelijke provincies vinden het betaalbaar houden van woningen en utiliteit belangrijk. Mede door de huidige kredietcrisis wordt de sociaal economische noodzaak om juist nu in de bestaande bouw een flinke slag te maken steeds groter.

Gedeputeerde Schokker zegt: ”Duurzame renovatie is dé economische kans voor het bedrijfsleven, klein of groot. Meer dan nieuwbouw, gelet op de ontwikkelingen op de woningmarkt. Op korte termijn worden ook de mogelijkheden voor een Fries of noordelijk stimuleringsfonds woningverbetering onderzocht. En we willen faciliteren in de kennisuitwisseling tussen bedrijven, zodat ook de kleinere ondernemers de nieuwste energiebesparende technieken kunnen inzetten.”

Deel dit artikel

permalink