De Groene Compagnie kan Hoogezand energieneutraal maken

Van energiezuinig via energieneutraal naar energiepositief. De plannen voor De Groene Compagnie, een nieuw ontwikkelingsgebied ten zuiden van Hoogezand, kunnen ervoor zorgen dat de stad zelf geleidelijk energieneutraal wordt.

Dat bleek afgelopen vrijdag bij de workshop die in het kader van het project werd georganiseerd in Kiel-Windeweer, het Groningse dorp dat bij Unesco op de werelderfgoedlijst staat.

De bijeenkomst was inhoudelijk voorbereid door bureau Pau, dat de landschappelijke ontwikkelingsstrategie heeft gemaakt, en de TU Delft, die van het gebied een energiepotentiestudie had gedaan en op basis daarvan drie extreme varianten voor een duurzame inrichting had voorgesteld.

Verschuiving in ambitie
De energiestudie en een lunchpresentatie door Henk Seinen (onlangs nog geïnterviewd voor Duurzaamgebouwd) zorgden bij de aanwezigen - mensen van de provincie Groningen, gemeente Hoogezand-Sappemeer en andere belanghebbenden - voor een verschuiving in ambitie van een energieneutrale naar een energieproducerende Groene Compagnie.

Het aardige is dat dit kan worden gerealiseerd op een wijze die bij de historische achtergrond van het veenkoloniale gebied past. Huidige functies, waaronder boerderijen van diverse pluimage, en toekomstige bewoners kunnen zich verenigen in een coöperatie die energie gaat produceren voor zichzelf en andere delen van de gemeente Hoogezand.

Daarbij worden reststromen ingezet in de energieketen en produceren de leden zelf duurzame stroom en warmte. In een laaggelegen deel van het gebied is het plan energieproducerende drijvende kassen te realiseren.

Althans, dat resulteerde uit de workshop en werd enthousiast ontvangen door de aanwezige wethouder van Hoogezand-Sappemeer. De plannen worden nu verder uitgewerkt. Op termijn zal blijken of men in Hoogezand groene compagniestroom kan inkopen.

Deel dit artikel

permalink