Kabinet haalt klimaatdoelen maar half

Ondanks mooie woorden haalt het kabinet als het op deze voet verdergaat in 2020 maar de helft van de klimaatdoelstellingen. Natuur en Milieu concludeert maandag dat er sprake is van een 'klimaatgat'.

De milieuorganisatie maakt halverwege de rit van het kabinet de balans op. Volgens deze tussenbalans zijn veel meer inspanningen nodig, vooral op het gebied van verkeer, landbouw en energiebesparing in bestaande gebouwen. Als je je nu niet inzet, haalt je het niet in 2020, is de boodschap van Mirjam de Rijk, directeur.

Zij heeft wel wat tips om meer energie te besparen, de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen en meer wind- en zonne-energie te gebruiken. Een CO2-heffing op brandstof bijvoorbeeld, meer en beter openbaar vervoer en promoten van het gebruik van elektrische auto’s.

De Rijk: “Als je het klimaatprobleem wilt aanpakken, moet je dit wel doen. En zelfs als al onze suggesties zouden worden uitgevoerd, haal je de doelen niet op het gebied van duurzame energie. Gewoon omdat je te laat bent begonnen.”

Milieuminister Jacqueline Cramer ziet geen reden tot onrust ondanks de kritiek van Natuur en Milieu dat het kabinet zijn klimaatdoelen maar half haalt. Het  kabinet bereidt 'reservemaatregelen’ voor. Cramer: "Daarbij kijken we ook naar het lijstje van Natuur en Milieu.”

Deel dit artikel

permalink