Led-Leeslamp voor Afrika

Koninklijke Philips Electronics heeft de ontwikkeling aangekondigd van een nieuwe led-leeslamp op zonne-energie, die mensen in staat stelt te lezen en te schrijven als het buiten donker is.

Deze lamp - ‘My reading light’ genaamd, moet helpen de onderwijssector in Afrika te versterken en een nieuwe generatie schoolkinderen in staat stellen na zonsondergang verder te gaan met hun huiswerk.

Licht in de duisternis
Op dit moment leven naar schatting 500 miljoen Afrikanen zonder elektriciteit. Voor deze mensen betekenen de nachtelijke uren ofwel volkomen duisternis ofwel het flakkerende licht van een kaars of olielamp. Olielampen hebben echter veel nadelen, zoals veiligheids- en gezondheidsrisico’s, en hoge kosten doordat de prijs van lampolie is gekoppeld aan de olieprijzen.

Het gevolg daarvan is dat het leven gewoonweg stopt bij zonsondergang, en die vindt plaats omstreeks 18:30 tot 19:00 uur. Kinderen kunnen geen huiswerk maken en aan andere economische activiteiten komt ook een einde, wat de levenskwaliteit beïnvloedt op zowel korte als lange termijn. Verlichtingsoplossingen op basis van zonne-energie kunnen hier werkelijk een verschil maken.

Kenmerken
‘My reading light’ levert led-verlichting van hoge kwaliteit, die gelijkmatig verdeeld wordt over een gepatenteerde, krasvrij gecoate plaat perspex. Hij heeft een zeer laag gewicht en kan boven de pagina van een boek gehouden of geplaatst worden, wat de gebruiker in staat stelt te lezen of te schrijven. ‘My reading light’ heeft een ingebouwde oplaadbare accu.

Goedkopere versie
Naast de standaard leeslamp wordt ook een kleinere en goedkopere versie ontwikkeld met een te verwachten consumentenprijs van minder dan 15 US dollar. Beide uitvoeringen zullen naar verwachting leverbaar zijn vanaf het najaar van 2009.

Deel dit artikel

permalink