Vilam Kozijnhout

Tijdens de Internaionale Bouwbeurs werd het DUBOkeur milieucertificaat uitgereikt voor Vilam Kozijnhout van Withagen Houtprodukten.

Door de toenemende vraag naar goede alternatieven voor hardhout in de bouw heeft Withagen Houtprodukten de milieubelasting van Vilam lariks laten onderzoeken. Dit onderzoek is uitgevoerd door het Nederlands Instituut voor Bouwbiologie en Ecologie bv (NIBE).

In het onderzoek wordt de relatie gelegd tussen milieubelasting en de levensduur van het eindproduct. Doordat Vilam lariks uit duurzame bosbouw komt, een korte aanvoerroute en een hoge groeisnelheid heeft, wordt het minder milieubelastend beoordeeld dan bijvoorbeeld tropisch hardhout, pvc of aluminium.

Producteigenschappen
Het gevingerlast gelamineerd lariks is volgens BRL 2902. De kwaliteit van Vilam lariks is hoger dan de minimale eisen volgens BRL 2902 en KVT 95. Een optimale industriële productie van kozijnen en ramen is hierdoor mogelijk met praktischgeen reparaties en lagere productiekosten.

Hout: Europees lariks (Larix decidua) uit Midden Europa, duurzaamheidsklasse 3. Siberisch lariks ( larix decidua) uit Siberie.

Houtvochtgehalte: 14,2 %

Groeiringen: Breedte gemiddeld max. 4 mm, met een max. van 6 mm. Het kozijnhout bestaat uit rift/halfrift verlijmde lamellen. Het draadverloop is max.1:10.

Kwasten: Pitkwasten, doorsnede max. 5 mm, max. 5 stuks per meter.

Drukhout. De 4 zijden van het kozijn- en raamhout zijn nagenoeg foutloos.

Volumieke massa: Europees lariks ca 590 kg/m³ / Siberisch lariks ca 650 kg/m3.

KOMO certificaat: Vilam lariks wordt geproduceerd in een bedrijf met een KOMO productcertificaat.
De productie wordt door middel van het interne kwaliteitsbewakingssysteem (IKB) dagelijks gecontroleerd. SKH inspecteertregelmatig.

FSC-keurmerk: Vilam Europees lariks is ook te leveren met een FSC-keurmerk.

Verzekerde garantie: De hechting van de lijmverbindingen wordt voor tien jaar gegarandeerd. De aansprakelijkheid voor deze garantie is bij het Garantie Instituut Industriële Producten (GIP), Groningen, ondergebracht.Het GIP- deelnemersnummer is 90.

Verwerking: Met scherp gereedschap. De instelling goed afstemmen op het materiaal met name druk en doorvoersnelheid.

Onder- en tussendorpels van kozijnen: Bij buitenkozijnen worden volgens KVT 95 de onder- en tussendorpels voorzien van hardhouten neuslatten (buitenbeglazing) of dorpel afdekkers van alu of hardhout (binnenbeglazing). Als alternatief kunnen de onder- en tussendorpels met rode meranti worden uitgevoerd.

Meer informatie: www.withagenhoutprodukten.nl.

Afbeelding 2: Warmtefoto van de doorsnede van het passiefkozijn.

Deel dit artikel

permalink