Europarlement eist hardere aanpak fout hout

De bestrijding van illegaal importhout moet veel harder.

Het huidige voorstel van de Europese Commissie is te krakkemikkig, stellen Europarlementsleden van veel partijen maandag voorafgaand aan een stemming in de Europarlementscommissie milieu dinsdag.

De Europese Commissie had voorgesteld dat houthandelaren moeten meewerken aan een controle- en monitoringssysteem. Het plan bevat echter geen verbod op de import van illegaal gekapt hout.

“Zo lek als een mandje”, vindt SP’ster Kartika Liotard over het voorstel. “Hiermee houden we geen illegaal hout buiten de deur in Europa. Zelfs de definitie voor legaal hout is zo vaag dat je er alle kanten mee op kunt.”

Aangescherpt
PvdA’ster Dorette Corbey wil dat het plan fors wordt aangescherpt. “Anders werkt het niet. Illegaal hout moeten we volledig weren. Daarna zijn milieu-eisen nodig.”

Eerder kraakte CDA’ster Corien Wortmann het plan al tot de grond af. VVD’er Jules Maaten vindt het voorstel echter goed afgewogen. “Een juiste balans tussen bescherming en bureaucratie”, vindt de VVD’er. “We moeten zeker niet doorschieten naar hele afdelingen met ambtenaren en controleurs. Daarvan hebben we er al genoeg in de EU.”

Ontbossing
Milieuorganisaties Greenpeace, Wereld Natuur Fonds (WNF) en Friends of the Earth vragen het Europarlement om het plan aan te scherpen. “Zoals het voorstel nu voorligt biedt het consumenten geen enkele garantie dat het hout legaal is en niet bijdraagt aan ontbossing”, aldus de organisaties.

Bijna een vijfde van al het hout dat de Europese Unie in 2006 binnenkwam, was illegaal gekapt. Rusland, Indonesië en China zijn de belangrijkste herkomstlanden, aldus een WNF-rapport vorig jaar.

Deel dit artikel

permalink