Auto’s kunnen in 2010 de Blunderput in

Volgend jaar zomer kunnen de eerste auto’s de parkeergarage onder het Museumpark inrijden. Volgens verkeerswethouder Jeanette Baljeu verloopt de bouw van de ’Blunderput’ na veel tegenslagen nu voorspoedig.

"Er zit een bekwaam team op dat blijft binnen de planning en het budget van ruim 100 miljoen euro," aldus de wethouder. De bouw van de parking voor 1150 auto’s leverde aanvankelijk veel problemen op. Zo verschoof het nabijgelegen Sophia Kinderziekenhuis twee centimeter. Een commissie uit de gemeenteraad onderzocht alle gemaakte blunders.

Watervrij
Inmiddels is de bouwput - honderd meter breed, 125 meter lang en dertien meter diep - vrij van water. De komende maanden komt op de ruim één meter dikke betonvloer die door duikers met een speciale onderwatertechniek is gestort, een tweede betonnen vloer van nog eens een dikke meter.

De betonwagens - ruim 1600 in totaal - rijden de komende maanden twee keer in de week af en aan. De eigenlijke vloer van de parkeergarage wordt in delen gestort. Na de zomer moeten de kolommen en de vloeren van de drie etages tellende parkeergarage gereed zijn.

In het najaar wordt begonnen met de aanleg van de verlichting, de brandmelders en de luchtverversing. Tenslotte worden de bewegwijzering en de betaalautomaten met slagbomen aangebracht.

Met het succesvol leegpompen van de bouwput is een eerste kritieke fase gepasseerd. Een tweede risicovolle operatie is het weghalen van de ankers en stempels. Dat moet gecontroleerd gebeuren wil het beton niet spontaan scheuren.

Bron: AD

Deel dit artikel

permalink