"Duurzame koers kabinet mist realiteitszin"

Nederland zou eigenlijk een minister van klimaat en energie moeten hebben. Teun Bokhoven, voorzitter van stichting DE (Duurzame Energie) Koepel, twijfelt niet aan de goede bedoelingen van het kabinet, maar hij mist realiteitszin.

Bokhoven is in grote lijnen tevreden over de hoogte van de vrijdag bekendgemaakte bedragen voor windenergie op land en zonne-energie. Wel twijfelt hij of de verhoging voor bio-energie volstaat.

Net als Natuur en Milieu eerder deed, constateert Bokhoven dat er met deze kabinetskoers in 2020 echt geen 20 procent minder uitstoot van broeikasgassen is. Om echt voor verandering te zorgen, is strakkere regie nodig, ook al om de 'duurzame bureaucratische nachtmerrie die is ontstaan'’ te doorbreken, zo vindt hij.

Bij de DE Koepel zijn zo'n 300 bedrijven aangesloten die alle branches vertegenwoordigen: zonne-, wind- en bio-energie, warmtepompen en ondergrondse energieopslag.

Extreem zware vergunningseisen
",,Als je verwachtingen wekt met een subsidieregeling, laat het dan niet zo lang duren en maak het makkelijker en aantrekkelijker. Nu dient iemand in april een aanvraag in en hij hoort op zijn vroegst een half jaar later wat. Na een maand moet duidelijk zijn, of en hoe je gebruik kunt maken van bijvoorbeeld de Stimuleringsregeling Duurzame Energie (SDE). Boeren die een biogasinstallatie wilden schijnen in vier vijfde van de gevallen te zijn afgehaakt vanwege een te lage vergoeding en extreem zware vergunningseisen.”

Vee kennis
Bokhoven signaleert een kloof tussen theorie en praktijk. "Nederland heeft veel duurzame kennis. Het team van de Technische Universiteit Delft wint steeds de World Solar Challenge in Australië. De Radboud Universiteit in Nijmegen ontwikkelde de tot nu toe efficiëntste zonnecel. Maar we maken de slag niet naar de praktijk. Stimuleren van onderzoek is niet genoeg. Ook daarna moet de overheid nog blijven helpen om de ontwikkelde kennis grootschalig naar de praktijk te brengen.”

Leren van buren
Volgens de voorman van de DE Koepel kan ons land op dat vlak leren van de buurlanden.
"Daar zijn duurzaam energiebeleid en duurzame industrie nauw met elkaar verbonden. Hier niet, en alle kennis en expertise blijft liggen. Je moet niet op deze manier doormodderen. Daar zijn we de laatste jaren niet verder mee gekomen."

Bokhoven: "We doen het beroerd en lopen volledig achter bij andere Europese landen. We laten heel veel kansen liggen, economisch gezien maar ook voor de energievoorziening en het milieu. De doelen zijn goed maar we missen een structureel, consistent en realistisch beleid.”

Fnuikend voor de duurzame kabinetsdoelen vindt Bokhoven de ‘enorme steun’ voor plannen om CO2-uitstoot bij nieuwe kolencentrales af te vangen en ondergronds op te slaan.

"Wij zijn tegen kolen; zo torpedeer je een structureel duurzaam energiebeleid. De indruk wordt gewekt dat CO2-opslag een prima oplossing is, maar het is een nog onvolwassen techniek die de eerste vijftien jaar zeker nog niet grootschalig bruikbaar is. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld windenergie dat zich wel heeft bewezen.”

Foto: Biogasinstallatie

Deel dit artikel

permalink