Een PPS-contract Rijk

Het Rijk heeft één contract gemaakt voor alle dbfmo-projecten. Zowel nieuwe gevangenissen als nieuwe wegen die via deze pps-vorm op de markt komen, doorlopen dezelfde procedure.

Voor marktpartijen die steeds vaker te maken krijgen met de combinatie van ontwerp, uitvoering, onderhoud, financiering en beheer, betekent het nieuwe contract een groot voordeel.

Het gaat altijd om complexe projecten die miljoenen kosten. De aantrekkingkracht van deze meerjarige contracten is groot. Ook met goedgevulde portefeuilles stonden consortia in de rij voor de renovatie van het ministerie van Financiën, pps-gevangenissen, de Tweede Coentunnel en de Kromhoutkazerne.

De verwachting is dat nu het economisch tegenzit, de belangstelling nog verder zal groeien. Door ontwerp en onderhoud te combineren, ontstaan voor zowel opdrachtgevers als opdrachtnemers grote efficiencyvoordelen die oplopen tot 20 procent ten opzichte van traditionele contracten. Bijkomend voordeel is het bonussysteem waardoor de bouwplanning steevast wordt gehaald.

Bron: Cobouw

Deel dit artikel

permalink