Hoe ziet Amsterdam er in 2020 uit?

Hoe ziet Amsterdam er in 2020 uit? Waar is ruimte voor groen, waar komen nieuwe woningen, kantoren en wegen? Over dat soort vragen wil het stadsbestuur van Amsterdam de komende maanden in gesprek gaan met zo veel mogelijk bewoners.

3 maart is de aftrap. Burgemeester Job Cohen en alle wethouders geven dan vanaf negen uur in Club 11 hun visie op de toekomst en worden ondervraagd door studenten, die ook aan een ontwerpwedstrijd kunnen meedoen. De gemeente hoopt dat ook anderen zich in de discussie zullen mengen.

Drukker en drukker
De stad zal de komende jaren naar verwachting alleen maar drukker worden. Tegelijkertijd is er steeds minder ruimte voor uitbreiding. Toch moet de stad leefbaar blijven. Dat is een centrale kwestie in de zoektocht naar de ideale inrichting.

Het debat moet een bijdrage leveren aan 'de structuurvisie', die eind dit jaar af moet zijn. Daarin legt de gemeente tamelijk gedetailleerd de ideeën vast over Amsterdam in 2020. Voor de nog langere termijn, tot 2040, vormt de structuurvisie bovendien een aanzet tot gedachtevorming.

Zinvol debat
Om te voorkomen dat geheel in het luchtledige wordt gepraat is een notitie gemaakt onder verantwoordelijkheid van wethouder Maarten van Poelgeest. Daarin worden 25 vragen opgeworpen. Als vijf voornaamste kwesties worden genoemd:
- Hoe kunnen er tot 2030 meer dan 70.000 woningen bijkomen en kan er ruimte blijven voor het bedrijfsleven, zonder luchtkwaliteits- en geluidshindereisen te schenden?
- Hoe blijven Amsterdam en de regio bereikbaar?
- Het kun bij een natter klimaat wateroverlast voorkomen in een steeds dichter bebouwde omgeving?
- Hoe zorg je ervoor dat er genoeg parken en groengebieden zijn voor recreatie?
- Hoe kan de ringweg A10 beter worden ingepast in de stad?

Deel dit artikel

permalink