Educatief Wereldpaviljoen Floriade 2012 stap dichterbij

De realisering van een permanent Wereldpaviljoen in Venlo Greenpark is een belangrijke stap dichterbij gekomen met het ondertekenen van een intentieverklaring.

Daarin verklaren de initiatiefnemers van het Wereldpaviljoen, Venlo Greenpark en ontwerpbureau BB-Con dat ze gezamenlijk alles in het werk stellen om dit paviljoen met het oog op de Wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade 2012 van de grond te krijgen. In 2010 moet de eerste spade voor dit gebouw de grond in.

De directie van de Floriade heeft het plan van meet af aan omarmd. Ook de provincie Limburg staat positief ten opzichte van het verder ontwikkelen van dit plan. Over een financiële bijdrage neemt het provinciaal bestuur binnenkort een besluit. “De intentieverklaring is de eerste officiële stap naar de realisering”, aldus initiatiefnemer René Poels.

Bouwmethode

De initiatiefnemers hebben gekozen voor een duurzame bouwmethode volgens het zogeheten BetonBallon-concept van BB-Con. Dat komt erop neer dat beton wordt gespoten op een voorgevormde ballon.

Als het beton is uitgehard is het een kwestie van de ballon leeglaten laten lopen. Wat overblijft is een ijzersterk betonnen gewelf. Deze techniek leidt tot een besparing op materiaal van gemiddeld vijftig procent in wapenvrije constructies en tijdens het bouwproces wordt een CO2 reductie van minimaal 70 procent bereikt.

Het bijzondere van dit concept is verder dat in plaats van beton waterbestendige leem kan worden gebruikt waardoor deze bouwmethode ook inzetbaar is in ontwikkelingslanden.

Ondertekenaars
De intentieverklaring is ondertekend door de Stichting Wereldpaviljoen i.o. bestaande uit Ronald Kohnen, directeur COS Limburg en René Poels, voorzitter van SOS Meerlo-Wanssum samen met Peter Broekmans namens Venlo GreenPark en Rob van Hove, directeur van BB-Con BV in Vught.

Het initiatief van het Wereldpaviljoen tijdens en na de Floriade komt uit de koker van SOS Meerlo-Wanssum en wordt gedragen door COS Limburg, de mondiale groepen in Noord-Limburg en de regio Venlo.

Deel dit artikel

permalink