'Enecohuizen' brandgevaarlijk

De ‘Enecowoningen’ in de Amersfoortse wijk Nieuwland die een dak van zonnepanelen hebben, zijn volgens de lokale PvdA brandgevaarlijk.

Bij een aantal bewoners is het kastje dat de opgewekte stroom omzet naar 220 volt, gesmolten. De PvdA wil dat burgemeester Van Vliet maatregelen treft.

De kastjes (inverters) staan op de zolders van de woningen. Hoeveel van de kastjes zijn gesmolten, is onduidelijk. De PvdA houdt het in een brandbrief aan de burgemeester op ‘meerdere’. Een aantal bezorgde bewoners uit de Mattenbies heeft in de omgeving navraag gedaan naar gesmolten kastjes.

Geen maatregelen
Woordvoerster Mensinga van de bewoners bevestigt dat op een aantal zolders van brandgevaar sprake is geweest. In de Mattenbies en directe omgeving zijn 96 woningen voorzien van een zonnedak. Volgens Mensinga zijn Eneco en de brandweer op de hoogte gebracht van de problemen met de inverters, maar zijn er nog geen maatregelen getroffen.

Eneco zegt niet bekend te zijn met de problemen. Binnenkort wordt een informatiebijeenkomst belegd, omdat de inverters tien jaar oud zijn. De woordvoerder roept bewoners op om problemen met de kastjes te melden. PvdA-raadslid Killi neemt de geluiden uit Nieuwland zeer serieus. Hij wil dat de brandweer de situatie onderzoekt.

In de wijk Nieuwland zijn vijfhonderd woningen, een sporthal en scholen uitgerust met zonnepanelen. Gezamenlijk produceren de woningen en gebouwen 1000 megawatt per jaar voor energiebedrijf Eneco.

Bron: Ad

Deel dit artikel

permalink