Radio-tip: Cradle to Cradle-tafels van Herso

Sander de Heer, maker van het Vara-radioprogramma "De Heer Ontwaakt", zendt op donderdag 19 maart op Radio 1 een reportage uit over Cradle to Cradle-tafels.

Aanleiding dat De Heer naar Loosbroek komt, vormen de tafels die daar worden gemaakt uit een nogal ongebruikelijk materiaal: afvalhout. Allerlei resthout , variërend van oude meubels , oude afzaagsels uit de kozijnen industrie en zelfs gevonden balkjes , word ge-upgrade naar een nieuw soort plaatmateriaal , waar volgens het Cradle to Cradle-principe tafels van geproduceerd worden.

Ingenieuze lijmwijze
Niet alleen de herbestemming van afvalhout stimuleert de Vara om naar Loosbroek af te reizen, maar ook de ingenieuze lijmwijze die de Loosbroekse meubelmaker gebruikt. Dankzij deze vinding is het mogelijk geworden om afvalhout dat normaal gesproken alleen nog bruikbaar was voor de openhaard, te gaan hergebruiken voor nieuwe tafels.

Niet langer hoeft het meubelmakersbedrijf een beroep te doen op steeds zeldzamere én duurder wordende soorten tropisch hardhout maar bestaat vrijwel alle benodigde materiaal uit eigen restanten, sloopdeuren, afval van kozijnenfabriek en door meubelzaken afgedankte – lees uit de mode geraakte winkeldochters.

Daarmee daalde het werkelijk houtafval van Herso tot onder de vier procent.
En dat afval wordt weer verwerkt tot zaagsel waarmee boeren en tuinders onkruid te lijf gaan of word er uiteindelijk ook biobrandstof van gemaakt zodat Herso kan zeggen dat er milieubewust gefabriceerd wordt.

Radio: Donderdag 19 maart, Vara radio 1, De Heer Ontwaakt van 6.00 uur tot 9.00 uur

Meer informatie: Meubelmakerij Herso

Deel dit artikel

permalink