Recensie: 'Cradle to Cradle in bedrijf'

Voor de mensen die iets willen met Cradle to Cradle is dit boekje van grote waarde.

Iedere geïnteresseerde in Cradle to Cradle loopt tegen hetzelfde probleem aan: waar te beginnen? Het boek 'Cradle to Cradle in bedrijf' laat vijftien Cradle to Cradle praktijkvoorbeelden zien.

Niet zelden zijn dit voorbeelden die de tekentafel nog niet ontstegen zijn, maar het schetsen van het leerproces is minstens zo interessant als de croncrete projecten/producten.

Bouwprojecten
De bouwsector is ook vertegenwoordigd in 'Cradle to cradle in bedrijf'. Op alle dagen over Cradle to Cradle waren ze de afgelopen jaren te vinden en ook hier ontbreken ze niet: Kees Noorman , directeur van PArk 20 /20 en Alex van Oost van de gemeente Almere. 

Wie denkt dat Cradle to Cradle en hierbij horende gerealiseerde bouwprojecten hand in hand gaan, heeft het mis. Kees Noorman over Park 2020: "We zijn momentel voornamelijk less bad, dat realiseer ik me maar al te goed." Een wijze uitspraak aangezien er nog amper C2C-bouwmaterialen voorhanden zijn. Jammer dat het straks in Park 20/20 na zessen toch vooral uitgestorven zal zijn, zoals op zoveel bedrijventerreinen. Dan zien we liever een concept als GreenOffice wat een meer integrale benadering heeft.
 
Bij zo'n integrale benadering daar zit het bij Alex van Oost van de gemeente Almere wél goed. Schaalgrootte helpt hier natuurlijk. Van Oost over Almere: "Een van de belangrijkste resultaten is dat er verbindingen tot stand komen tussen tot nu toe gescheiden systemen. Er komt weer oog voor het geheel, waar we tot nu toe vooral met deelsystemen werkten. Hoe benut je de energie van mobiliteit, hoe zet je groen in voor waterzuivering? 

Van Oost schetst hier helder het C2C-vraagstuk voor de bouw: "Er zijn talrijke potjes voor deeloplossingen, maar met een integrale aanpak kun je nergens terecht. Alleen als je je project in stukjes knipt, kun je ondersteuning krijgen. Maar dat staat natuurlijk haaks op de integrale richting die we op moeten. Zo groeit een mismatch tussen de Cradle to Cradle-koploper in het land en wat de overheid heeft georganiseerd aan ondersteuning.

Conclusie
Ook al zien we alweer de Herman Miller stoel voorbijrollen en is het best fijn als de geïnterviewden ook in de inhoudsopgave staan, toch is dit boekje meer dan de moeite waard en qua kekke lay out kun je dit boekje zo naast die van Anne-marie Rakhorst zetten, lekker makkelijk.

Gerard Vos

Cradle to cradle in bedrijf

Auteur: Mariek van der Werf, voorwoord Michael Braungart
Isbn 978 90 5594 623 5
€ 19,95

Deel dit artikel

permalink