Steuntje in de rug voor ’Willy Wortels’

Startende ondernemers met ‘duurzame ideeën’ kunnen met hulp van de gemeente Rotterdam hun bedrijf op poten zetten.

Er wordt één miljoen euro beschikbaar gesteld om mensen met dit soort innovatieve plannen op weg te helpen. Overigens kunnen ’Willy Wortels’ uit de hele regio Rijnmond in aanmerking komen voor zo’n steuntje in de rug, stelt de Rotterdamse wethouder Harbers (milieu).

Het zogeheten Innovation Lab wordt gezien als ‘broedplaats voor jonge pioniers’. Er kan steun worden geboden bij het opzetten van een business plan, de financiering en het ‘klaar voor de verkoop’ maken van een product of dienst. "De bedrijven dienen na een aantal jaren door te groeien naar een zelfstandige onderneming."

Harbers noemt als voorbeeld het bedrijf donQi dat ’éénhuis-windmolens’ produceert. "Die kunnen op een woning worden gezet, en leveren 50 procent van de energie voor zo’n huishouden. Maar om dat soort apparaten - met de grootte van een schotelantenne - in productie te krijgen, is er een lange weg te gaan. Wij helpen daarbij."

De wethouder hoopt binnen 2 à 3 jaar enkele tientallen projecten te kunnen begeleiden. Uiteindelijk moet het Innovation Lab - een project van het Rotterdam Climate Initiative - een zelfstandig draaiend bedrijf worden. Ook het Havenbedrijf Rotterdam, Rabobank, TU Delft, de Hogeschool Rotterdam, de stichting Enviu en Yes!Delft dagen een steentje bij.

Deel dit artikel

permalink