Rotterdam wil huizen verwarmen door afvalverbranding

Rotterdam wil 50.000 woningen verwarmen met overtollige warmte uit de afvalverwerking. Dat heeft wethouder Mark Harbers (economie, haven en milieu) donderdag aan de gemeenteraad voorgesteld.

Door aansluiting van woningen op de zogeheten restwarmte is minder aardgas nodig, hetgeen leidt tot een beperking van de uitstoot van CO2. Rotterdam werkt in het project samen met de energiebedrijven Eneco, NUON en E.On Benelux.

Over vier jaar
Hoeveel de gemeente investeert, wilde Harbers niet zeggen. Als over vier jaar de eerste woningen zijn aangesloten op het restwarmtenetwerk, kunnen de aangesloten bewoners, voornamelijk huurders van corporaties, inclusief het Maasstad Ziekenhuis, een lagere energierekening tegemoet zien dan andere Rotterdammers.

Bezuinigen
Bij het huidige prijspeil kan dat gemiddeld 100 euro per jaar schelen. In 2020 moeten 50.000 woningen zijn aangesloten op restwarmte. Rotterdam is al vier jaar bezig op deze manier energie te bezuinigen. Een plan met Shell mislukte. Nu spreekt Harbers van “een solide business case”. Al moet hij wel bekennen dat geen enkel bedrijf uit het havengebied met overtollige warmte wilde meedoen.

Het plan past in het streven van de stad om de uitstoot van CO2 met de helft te beperken. Het is de bedoeling dat alle woningen, kantoren en andere gebouwen in 2025 alleen nog duurzame energie gebruiken.

Deel dit artikel

permalink