Horizontale boring warmtevoorziening Amsterdam Nieuw West gereed

Westpoort Warmte, een samenwerking tussen Nuon en gemeente Amsterdam, gaat in Amsterdam Nieuw West de komende jaren minimaal 15.000 woningen van duurzame stadswarmte voorzien.

Deze warmte is afkomstig uit restwarmte van de Afval Energie Centrale. Met stadswarmte reduceren deze woningen gemiddeld 50% CO2-uitstoot. Om deze warmtevoorziening te realiseren zijn na een gedegen voorbereiding eind maart de laatste twee pijpleidingen geboord.

700 meter
De leiding kruist een aantal belangrijke bovengrondse ‘obstakels’ zoals de Haarlemmerweg en de Haarlemmervaart, treinbanen en het natuurgebied De Bretten. Dankzij een horizontaal gestuurde boring zijn deze obstakels de afgelopen weken in een keer genomen. Deze boring is zowel door de diameter van de pijpleiding als de lengte van het traject uniek. De pijpleidingen voor aanvoer en retourneren van warmte hebben een diameter van 700 mm, inclusief de isolatie. De totale boorlengte bedraagt 700 meter.

Minimaal warmteverlies
Voor de pijpleiding heeft Nuon gekozen voor het systeem Staal in Staal, waarbij de stalen mediumbuis in een stalen mantelbuis geïnstalleerd is, die weer voorzien is van een zeer goede isolatie. Dit dubbelwandige systeem garandeert minimaal warmteverlies en een optimale zekerheid. Dit systeem heeft zijn betrouwbaarheid al ruimschoots in de praktijk bewezen.

De leidingen zijn geleverd door FW Fernwarme Technik, die gespecialiseerd is in dubbelwandige leidingsystemen. In Nederland wordt dit bedrijf vertegenwoordigd door LOGSTOR Nederland uit Hoofddorp. Zowel de uitvoering van de boring als het samenstellen en de aanleg van de leidingen in Amsterdam Nieuw West is in handen van A.Hak Infranet uit Purmerend.

Deel dit artikel

permalink