Aardobservatie

Deze 'Dag van de aarde' geven drie TU hoogleraren een publiekslezing over aardobservatie in het Meisjeshuis aan de Oude Delft, aanvang 20 uur in Delft.

De foto van 'de blauwe knikker' betekende een ommekeer in het denken van de mens over zijn eigen planeet. Een nieuw bewustzijn en het ontstaan van de milieubeweging was een feit.

Met allerlei nieuwe methoden krijgen we tegenwoordig informatie over het afsmelten van de ijskappen, de stijging van de zeespiegel, de ontbossing van de amazone, het landgebruik in Europa, de uitstoot van CO2 en Ozon, de waterdamp in de atmosfeer, enzovoorts.

Sprekers
De staat van onze aarde zal op de 'Dag van de Aarde' worden besproken door de hoogleraren Ramon Hanssen, Massimo Menenti en Roland Klees, allen van de faculteit Luchtvaart– en Ruimtevaarttechniek van de TU Delft.

Onderwerp
Onderwerpen zijn satellietwaarneming, oceaanstromingen, de biosfeer, aardbevingen en de toekomst van onze planeet.

De hoogleraren spreken over de betekenis van satellietwaarnemingen: Satellieten hebben weinig opwindende namen, en krijgen beduidend minder aandacht dan de kunstmanen die langs verre planeten vliegen, of over het oppervlak van Mars hobbelen, maar de satellieten die vanuit de ruimte op de aarde gericht staan verrichten misschien wel belangrijker werk dan de planeetverkenners.
Ze laten zien hoe de mens omgaat met zijn enige habitat: planeet aarde.

De satellietinformatie bepaalt tegenwoordig voor een groot deel welke beleidsbeslissingen politici en grote bedrijven nemen op het vlak van economie, klimaat, energie, voedsel, ontwikkelingshulp, etc. Dat betekent dat de satellieten een directe invloed hebben op de besteding van ons belastinggeld wat betreft deze vraagstukken. Hoe beter de informatie, hoe beter beleidsbeslissingen gefundeerd kunnen worden.

Tijd en locatie
22 april 2009 | 20:00 uur - 23:00 uur
plaats: Meisjeshuis, Delft
Entree: gratis
Meer informatie: mevr. Lidwien de Jong, 015 2781701

Deel dit artikel

permalink