TNT Post en VolkerWessels op 1 in de GreenCalc top 10

Het distributiecentrum van TNT Post in Veenendaal is het duurzaamste gebouw van Nederland. Op basis van de certificeringmethodiek Greencalc, ontwikkeld door de Rijksgebouwendienst, heeft het distributiecentrum een score van 632 punten behaald.

Hiermee heeft TNT Post de nummer één positie veroverd in de top tien van duurzaamste gebouwen van Nederland. De hoogste score tot nu toe bedroeg 323 punten.

Het gebouw in Veenendaal, gerealiseerd door VolkerWessels, is de eerste in een reeks van groene gebouwen die TNT als onderdeel van haar wereldwijde milieuprogramma Planet Me wil gaan gebruiken. Het post- en expressbedrijf streeft er naar om de CO2-uitstoot van alle panden, drie miljoen m2 onroerend goed en verspreid over 65 landen, drastisch te verlagen.

Er zijn tal van creatieve oplossingen bedacht door VolkerWessels om het distributiecentrum, dat in oktober 2008 werd opgeleverd, zo duurzaam mogelijk te maken. Het ontwerp is er op gericht om zoveel mogelijk daglicht binnen te laten, waardoor minder kunstlicht nodig is. De energie die nodig is, wordt op duurzame wijze door het gebouw zelf opgewekt. Meer dan 300 zonnepanelen vangen zonlicht op en zetten dit om in energie. Verwarming en koeling vinden plaats door grondwater op te pompen.

GreenCalc top 10

Vrijdag 24 april meer hierover in een bijdrage van expert Nikaj van Hermon

Deel dit artikel

permalink