DPL als criterium voor duurzaam inkopen van een stedenbouwkundig ontwerp

Het Duurzaamheids Profiel van een Locatie (DPL) is een van de criteria voor duurzaam inkopen van een stedenbouwkundig ontwerp. Het biedt doelgroepen zoals gemeentelijke projectleiders, projectontwikkelaars en stedenbouwkundigen een heldere taal waarmee de dialoog over duurzame gebiedsontwikkeling op een constructieve manier is te voeren.

Overheden moeten vanaf 2010 (gefaseerd) duurzaam inkopen. Een van de productgroepen waarvoor dit geldt is het stedenbouwkundig ontwerp en advies. De criteria voor het duurzaam inkopen van deze productgroep zijn in april 2009 door SenterNovem vastgesteld.

Het instrument DPL (Duurzaamheids Profiel van een Locatie) is opgenomen als contractvoorwaarde voor deze productgroep. Dit betekent dat een opdrachtgever bij inschrijving op een stedenbouwkundig plan een DPL berekening kan vragen.

Toepassing van DPL
De inkoop van de productgroep Stedenbouwkundig Ontwerp gaat vanaf 2010 onder de duurzame inkoopcriteria vallen. Het gaat hierbij om inkopen en aanbesteden van masterplannen en deelplannen van bestaande en nieuw in te richten stedelijke gebieden.

DPL kan onder meer worden gebruikt om ambitieniveaus voor duurzaamheid te formuleren, te communiceren en te borgen, om inschrijvingen te vergelijken en om de duurzaamheid van een ontwerp te toetsen en te monitoren. De volledige criteria zijn te vinden op de site van SenterNovem

Wat is DPL?

DPL is een instrument waarmee de duurzame prestatie van een wijk wordt gemeten. Dit kan zowel voor bestaande als nieuw te bouwen wijken en voor zowel woonwijken als kantoorparken.

DPL meet de duurzaamheid over 24 verschillende aspecten verdeeld over de drie internationaal geaccepteerde pijlers van duurzaamheid People (leefbaarheid), Planet (milieu) en Profit (economie).

Rapportcijfer
Het DPL instrument gaat zo veel mogelijk uit van bestaande methoden zoals bijvoorbeeld de Floor Space Index en EPL en vertaalt de score voor een bepaald duurzaamheidaspect naar een rapportcijfer.

Dit rapportcijfer komt tot stand door de uitkomst van de door te rekenen wijk te vergelijken met die van een referentiewijk. De referentiewijk is een wijk van een vergelijkbaar bouwjaar en type bouw waar geen bijzondere duurzame maatregelen zijn genomen.

Hoe kunt u DPL gebruiken?
DPL kan worden ingezet bij gebiedsontwikkeling, herstructurering en beheer van wijken. DPL biedt doelgroepen zoals gemeentelijke projectleiders, projectontwikkelaars en stedenbouwkundigen een heldere taal waarmee de dialoog over duurzame gebiedsontwikkeling op een constructieve manier is te voeren.

Op deze wijze kan duurzaamheid de motor zijn waarmee integrale kwaliteitsverbetering van wijken wordt bewerkstelligd. DPL is inmiddels bij ruim 50 wijken in 15 verschillende gemeentes toegepast. De meest recente versie, DPL 2.0, is sinds maart 2009 op de markt.

Meer informatie: www.ivam.nl

Zie ook: DPL meet duurzaamheid van een wijk

Deel dit artikel

permalink