Studentenfeest in Katendrecht

Duurzaamheid speelt een hoofdrol bij de 95e verjaardag van het Rotterdamsch Studenten Corps (RSC).

Op Katendrecht bouwen studenten vanaf mei het Rotterdam van de toekomst: New Rotterdam. Een grote feest-stad met een veertig meter hoog reuzenrad, windturbines en replica’s van de nieuwe megabouwwerken op de Kop van Zuid. De organisatie verwacht ruim 20.000 feestgangers.

Replica’s
“We bouwen voor ons feest een geweldig decor”, zegt Reinier van der Lely van de Lustrum Commissie, “namelijk het Rotterdam van de toekomst. Met windmolens en tien meter hoge replica’s van de Maastoren, De Rotterdam, New Orleans en de Zalmhaven.” De constructies leveren een uniek aanzicht voor de jeugdige bezoekers, waarvan velen over twintig jaar in Rotterdam zullen gaan wonen en werken.

Bezoekers
Verspreid over een periode van twee weken verwacht de lustrumcommissie ongeveer 15.000 studenten voor de aaneenschakeling van feesten en vermaak, (studenten uit heel Nederland kunnen op vertoon van hun collegekaart toegangskaarten kopen) en daarnaast 5.000 andere bezoekers. Zo zijn er voor inwoners van de stad, gehandicapten en sponsoren speciale activiteiten georganiseerd.

Energie
“We willen bewijzen dat duurzaamheid een goed feest niet in de weg hoeft te staan, en vinden het belangrijk om aandacht voor het thema te vragen”, aldus van der Lely. “Daarom besteden we bij de inrichting van het feestterrein veel aandacht aan duurzaamheid: stroom wordt gegenereerd via windturbines en zelfs de Sustainable Dance Floor, gesponsord door GTI NV, genereert stroom als er mensen op dansen.”

Daarnaast kiest de organisatie zoveel mogelijk gebruikte (gerecyclede) materialen: veel daarvan zijn afkomstig uit de (haven-)industrie. Zo is er een geluidsisolerende muur van 45 voet-containers, een wand van tankcontainers waarop videocontent wordt geprojecteerd en een Led-muur van kunststof vloeistoftanks.

Al met al een inspirerende omgeving waarvan het Rotterdam Climate Initiative – dat het feest sponsort – dankbaar gebruikmaakt voor haar maandelijkse Pioneers Bijeenkomst: een (besloten) netwerkgelegenheid voor Rotterdamse koplopers op het gebied van duurzaamheid.

Kaartverkoop
De eerste activiteiten vinden plaats op 15 mei, het afsluitende feest is op 28 mei. Meer informatie over het lustrum, het programma en kaartverkoop staat op www.lustrum.nl

Deel dit artikel

permalink