Daglicht centraal tijdens symposium

De kwaliteit en het belang van daglicht staan centraal tijdens het internationale daglichtsymposium.

Dit vindt plaats op 13 en 14 mei 2009 in de Van Nelle Ontwerpfabriek in Rotterdam. Met het symposium wil gastheer Velux de dialoog stimuleren over de kwaliteit van daglicht in relatie tot het binnenklimaat in gebouwen én gezondheid.

“Zo’n 230 daglichtprofessionals uit meer dan twintig verschillende landen zijn aanwezig. Samen zijn ze op zoek naar verbindende elementen tussen theorie en praktijk, kennisuitwisseling, informatie en inspiratie,” aldus Michel Kalis Commercieel Directeur van Velux Nederland.

Het symposium wordt voor de derde keer gehouden. Eerdere edities vonden plaats in Boedapest en Bilbao. De bijeenkomst richt zich op architecten, wetgevers, docenten en (onderzoeks)deskundigen op het gebied van daglicht.

Visie op daglicht
Talloze sprekers uit binnen- en buitenland die hun sporen hebben verdiend op het gebied van daglicht en architectuur uiten ter plekke hun visie op daglicht.

Eén van hen is Wessel de Jonge, coördinerend architect voor de restauratie van de Van Nelle Fabriek. Hij vertelt over de bouwkunst van het Nieuwe Bouwen. Zo is bij de Van Nelle Fabriek het ontwerp van het gebouw volledig gedefinieerd door het gebruik van daglicht.

Duurzame, energiezuinige gebouwen
Volgens Kalis creëert daglicht een aangenamere en prettigere leef- en werkomgeving. “Daglicht beïnvloedt de prestaties van mensen en verdient daarom meer aandacht bij het ontwerp en de bouw van kantoren en woningen. Architecten, bouwers en wetgevers moeten er alles aan doen om daglicht in gebouwen tot zijn recht te laten komen. Niet voor niets brengen daglichtexperts naar voren dat daglicht een positieve invloed heeft op de gezondheid, concentratie, motivatie en samenwerking van mensen.""
 
Deze geluiden zullen regelmatig te horen zijn tijdens het symposium, meent Kalis. "Evenals het gebruiken van daglicht bij het ontwerpen van duurzame, energiezuinige gebouwen. Uiteindelijk gaat het erom dat het symposium een bijdrage levert aan het omzetten van theorie- en onderzoeksresultaten naar praktische methodes, werkprocessen en instrumenten.”

Meer informatie:  www.velux.nl of www.thedaylightsite.com.

Deel dit artikel

permalink