Woningbouwpakket moet woningbouw en energiebesparing stimuleren

Het kabinet werkt samen met andere partijen zoals banken, corporaties en gemeenten aan een pakket maatregelen om de woningbouw op gang te houden, werkgelegenheid te behouden, de duurzaamheid te vergroten en de schade voor eigenaar-bewoners te beperken die door de crisis en buiten hun schuld in betalingsproblemen komen.

De ministerraad heeft op voorstel van minister Van der Laan voor Wonen, Wijken en Integratie (WWI) ingestemd met toezending aan de Tweede Kamer van een brief over de vorderingen.

Doorbouwen
Met een budget van 395 miljoen euro worden in 2009 en 2010 gemeenten, projectontwikkelaars, (sociale) verhuurders en bouwers in staat gesteld om zoveel mogelijk door te blijven bouwen. Het kabinet wil dit crisisbudget gebruiken voor nader aan te wijzen binnenstedelijke projecten en nieuwbouwlocaties.

Voor de zomer zal de regeling zijn uitgewerkt en kunnen gemeenten de aanvragen voor de eerste ronde projecten indienen. Projecten komen alleen in aanmerking als ook andere partijen een bijdrage leveren: bijvoorbeeld gemeenten via verlaging van de grondprijs.

Daarnaast moet aannemelijk worden gemaakt dat de projecten (dreigen) niet (te) starten als gevolg van de crisis.

Energiebesparingskrediet particulieren
Om particulieren te stimuleren dat zij investeren in energiebesparende maatregelen komt er een energiebesparingskrediet. Huiseigenaren kunnen doordat het rijk een garantie geeft, een goedkopere lening afsluiten voor investeringen in hun huis, zoals zonnepanelen, zonnecollectoren, warmtepompen, maar ook woningisolatie en zuinige cv-ketels. Voor zonnepanelen, zonnecollectoren en warmtepompen kan een extra rentevoordeel worden behaald omdat banken daarvoor middelen van groene beleggers kunnen inzetten.

Daarnaast zal voor de zomer een subsidieregeling starten waarmee particuliere huiseigenaren op maat advies kunnen krijgen over de beste energiebesparingsmaatregelen die zij voor hun huis kunnen nemen. Daarvoor is 12 miljoen euro uitgetrokken.

De staatssecretaris van Financiën zal in zijn mei-brief over vergroening aandacht besteden aan de mogelijkheden van een tijdelijke of structurele verlaging van het BTW-tarief met betrekking tot isolatie-werkzaamheden in particuliere woningen.

Bedrijfsmatige verhuurders
Ook bedrijfsmatige verhuurders worden door het kabinet met de energie-investeringsaftrek gestimuleerd om energiebesparende investeringen te doen. Voor de jaren 2009 en 2010 is 320 miljoen euro uitgetrokken om hen investeringen te laten doen waarmee een huis twee energielabels stijgt of een B- label haalt. Van de investering mag 44 procent worden afgetrokken van de vennootschapsbelasting.

Het kabinet gaat ervan uit dat vooral woningcorporaties fors zullen gaan investeren in energiebesparende maatregelen. Daardoor zullen in twee jaar tijd 100.000 woningen per jaar extra, ten opzichte van het Convenant energiebesparing, energiezuinig kunnen worden gemaakt. Dat levert milieuwinst en werkgelegenheid op én zorgt ervoor dat op termijn de woonlasten van huurders dalen.

De minister voor WWI is bovendien met de koepelorganisatie Aedes van woningcorporaties in overleg onder welke condities extra inspanningen op het gebied van nieuwbouw mogelijk zijn. Daarbij wordt de éénmalige indexering van de borgingsgrens van het Waarborgfonds Sociale Woningbouw (WSW) betrokken en een onderzoek naar voor- en nadelen van EMTN (het bundelen van leningen op de internationale geldmarkt).

Deel dit artikel

permalink