Michael Braungart: 'Maak je zorgen om tekort aan metalen'

Braungart snapt niet waarom de mensheid zich zorgen maakt om gebrek aan aardolie en andere energiebronnen. "We moeten ons zorgen maken om het gebrek aan metalen, niet aan energie."

Energie zal er altijd zijn, meent Braungart. "Bronnen te over; alternatieve bronnen", zo stelde de Duitse chemicus Michael Braungart (1958), grondlegger van het Cradle-to-Cradle principe tijdens de Metaalunie ECO Award weten.

Neem de lift
"Metaal is veel kritischer voor het voortbestaan van de mens dan energie. Energietekort zal nimmer het probleem zijn. De zon geeft ons duizendmaal meer energie dan we ooit nodig hebben. De hoeveelheid metalen is echter beperkt. En juist daar gaan we nog steeds erg slecht mee om, aldus Braungart.

"Om één ton koper te krijgen maken we als mensen zeshonderd ton troep. En vervolgens gooien we koper door het voer van varkens om ze dikker te laten worden, verzachten we er staal mee, kortom: verspillen we het."

Zink en magnesium
Ook verbaast het Braungart dat metalen uit onze omgeving geweerd worden omdat het slecht voor de gezondheid zou zijn. "Een mens heeft zink en magnesium nodig. Dat moet je dus ook om je heen hebben...' In dat kader verbaast het hem dat lood uit soldeer werd gehaald.

Braungart: "Dat moest, om gezondheidsredenen, loodvrij. Maar eenmaal in soldeer kan lood helemaal geen kwaad. Het wasemt niets uit aan giftige dampen en niemand die het in zijn mond zal stoppen". Daarentegen zijn de vervangende stoffen volgens Braungart wel ‘puur vergif'.

Bron: www.vraagenaanbod.nl

Deel dit artikel

permalink