Diemen wil wko

Alle 1200 nieuwbouwwoningen in Diemen worden voorzien van een warmte-koudeopslagsysteem (wko). Daarmee is het een van de grootste Nederlandse projecten in zijn soort.

Minister Cramer (VROM) boorde vorige week de eerste bron aan van wko dat deel uitmaakt van project Plantage de Sniep.

Het gebruik van wko groeit met meer dan 10 procent per jaar. Cramer ziet wko als een doorbraak om de uitstoot van koolstofdioxide te verlagen. De duurzame woonwijk in Diemen is een ontwikkeling van de combinatie Bouwfonds Ontwikkeling/Dura Vermeer Vastgoed. 

Voor het woningbouwproject Plantage de Sniep in Diemen vormt Eneco samen met haar partners Dura Vermeer Ruimtelijke Ontwikkeling en Unica Installatiegroep het DEU-consortium. Voor Plantage de Sniep realiseren zij een warmte-koudeopslagsysteem (WKO) dat straks in combinatie met warmtepompen 1.200 woningen van warmte, comfortkoeling en warm tapwater voorziet.

Het DEU-consortium streeft ook in de toekomst naar gezamenlijke inschrijving op aanbestedingen om zo projectontwikkelaars en woningcorporaties optimaal te ondersteunen bij het vervullen van hun duurzame ambities. De opdrachtgever voor de bouw van Plantage de Sniep is de ontwikkelcombinatie Bouwfonds en Dura Vermeer Vastgoed.

Nadat het systeem is gerealiseerd, zal Eneco gedurende 30 jaar het systeem exploiteren.

Capaciteit 600 kuub per uur
In de winter wordt warm grondwater opgepompt voor de warmtevoorziening. In de zomer wordt koud grondwater opgepompt voor koeling van de woningen. Het systeem heeft een grondwatercapaciteit van 500 tot 600 kuub water per uur. Op een diepte van 150 tot 175 meter worden in totaal vier warme en vier koude bronnen geboord. Iedere bron is goed voor de levering van circa 150 kuub water.

Alle woningen krijgen vloerverwarming/koeling. Elke woning krijgt een aanvoerleiding en retourleiding waarin het water met warmte en koude uit de bodem wordt rondgepompt. De appartementengebouwen krijgen een collectieve warmtekoudeopwekkingsinstallatie; een collectieve warmtepomp in combinatie met gasketels.

Volgens planning wordt in oktober de eerste warmte binnen het project geleverd. Oplevering van de laatste woningen staat in 2013 gepland.

Foto: Ondertekening voor het project De Sniep

Bron: CoBouw + Enevo

Deel dit artikel

permalink