'Cultuurprobleem bij VROM'

De Algemene Rekenkamer heeft flinke kritiek op het ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer (VROM).

De rekenkamer spreekt dinsdag van hardnekkige problemen die al jaren slepen. Interne procedures worden niet nageleefd en het financieel bewustzijn wordt niet overal binnen het ministerie genoeg gevoeld.

"Dit is een cultuurprobleem in de gehele organisatie'', stelt de kamer in het rapport over het jaarverslag van VROM over 2008.

Er zijn vorig jaar wel verbeteringen in gang gezet maar die zijn nog niet volledig uitgevoerd. Het is volgens de Algemene Rekenkamer belangrijk dat VROM een realistisch tijdschema hanteert en bewaakt.

Lokale milieusubsidies
De rekenkamer kan verder niet beoordelen of de toekenning van lokale milieusubsidies (in kader van het Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit NSL) in 2008 ordelijk en controleerbaar is verlopen, zoals minister Jacqueline Cramer had toegezegd.

De reden daarvoor is dat de toekenning werd doorgeschoven naar dit jaar. In 2007 was met de bewuste subsidies in totaal 145 miljoen euro gemoeid.

De rekenkamer gaf VROM daarvoor eerder een soort gele kaart. Maar die zogenoemde onvolkomenheid uit 2007 in het beheer van het NSL blijft staan, heet het. Dit jaar is een nieuwe subsidieronde voorzien in dezelfde orde van grootte.

Deel dit artikel

permalink