Werkbezoek Prins van Oranje

Zijne Koninklijke Hoogheid de Prins van Oranje heeft een werkbezoek gebracht aan Rotterdam. Hij deed dit in zijn functie van voorzitter van de Adviescommissie Water (AcW).

 De AcW bezocht samen met de Commissie van Advies inzake de Waterstaatswetgeving (CAW) verschillende locaties in Rotterdam om zich te laten informeren over maatregelen op het gebied van klimaatadaptatie in Rotterdam.

Stadshavens
Het werkbezoek stond in het teken van Rotterdam Climate Proof, het klimaatadaptatieprogramma van het Rotterdam Climate Initiative.

Na ontvangst door burgemeester Aboutaleb en wethouder Vervat, werden de commissies geïnformeerd over Rotterdam Climate Proof en stedelijke ontwikkelingen in het buitendijks gebied Stadshavens.

Dit buitendijks gebied wordt de komende decennia een proeftuin voor duurzame en klimaatbestendige ontwikkeling.

Multifunctionele waterkering
Vervolgens bezochten zij het project Dakpark (Vierhavenstrip). De multifunctionele dijk is uniek in Nederland en een goed voorbeeld van klimaatadaptatie op de grens van buiten- en binnendijks gebied.

Voor de dijk is een ontwerp bedacht dat voldoet aan alle toekomstige eisen van waterveiligheid. Tegelijkertijd vormt het een onderdeel van de buitenruimte omdat functies zoals parkeren, winkelen, werken en recreëren gecombineerd worden met waterkeren.

Rotterdamse oplossingen
Het gezelschap vervolgde het werkbezoek naar de bouwplaats van de Museumparkgarage. Onder de inrit van de Museumpark parkeergarage komt een ondergrondse waterberging voor rioolwater met een extra capaciteit van 10.000 m3.

Als tijdens hevige regenbuien het rioolstelsel in het centrum dreigt te overstromen, loopt er binnen een half uur 10 miljoen liter regenwater in de waterberging. Als de regenbui voorbij is, wordt het regenwater naar het riool gepompt en op de gebruikelijke manier afgevoerd. De parkeergarage en de waterberging worden in de loop van 2010 opgeleverd.

Nuttige input
De dag leverde zinvolle discussies en inzichten op die de commissieleden kunnen gebruiken bij hun advisering aan de staatssecretaris. Voor Rotterdam Climate Proof is het bezoek opnieuw een bewijs dat Rotterdam breed gezien wordt als dé stad waar het op het gebied van klimaatadaptatie gebeurt.

Bron: RCI

Deel dit artikel

permalink