Grote gevolgen vergunningvrij bouwen

De Federatie Welstand (FW) maakt zich ernstige zorgen over de gevolgen van de uitbreiding van het aantal bouwwerken waarvoor straks geen bouwvergunning meer nodig is.

Deze maatregel in het ontwerpbesluit omgevingsrecht (Wabo) van minister Cramer (VROM) zijn volgens de federatie ‘desastreus’ voor de kwaliteit van de leefomgeving.

Het kabinet stemde vorige week in met de Wabo, die er voor zorgt dat vanaf 2010 voor jaarlijks 64.000 bouwwerken geen bouwvergunning meer nodig is. Volgens dagblad Cobouw worden de lichte vergunningen voor bouwwerken (tot 100 vierkante meter en 4,5 meter nokhoogte) in achtertuinen van burgers of bedrijven overbodig.

Aantasting

FW-directeur Flip ten Cate vreest hierbij niet alleen voor aantasting van de lokale ruimtelijke kwaliteit, maar ook voor burenruzies en milieuproblemen.

Bovendien zal de vrijheid voor een bewoner om zijn achtererf vol te bouwen (mits het bestemmingsplan het toelaat) volgens FW bijdragen aan het gevoel van veel burgers dat Nederland ‘verrommelt’.

Het kabinetsvoorstel over vergunningvrij bouwen wordt volgende week aan de Tweede Kamer voorgelegd. Het is de bedoeling dat het op 1 januari komend jaar van kracht wordt.

Bron: Cobouw en Architectenweb

Deel dit artikel

permalink