Boekpresentatie 'Bouwen met je buren'

Op 17 juni 2009 ontvangt Adri Duivesteijn, wethouder gemeente Almere, een exemplaar van de Stawon-leidraad 'Vervolg op Bouwen met je buren' uit handen van Stawon-voorzitter Dolf Dobbelaar.

De Stawon-studie 'Bouwen met je buren, leidraad voor ontwerpen aan wonen en buurt' leverde in 2006 als resultaat de gelijknamige publicatie op. Hierin wordt de stand van zaken wat betreft Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO) beschreven. Het doel was om een goede leidraad te vormen voor potentiële opdrachtgevers, adviesbureaus en architecten.

Pilots
In vervolg op deze publicatie organiseerde Stawon in 2008 een aantal pilots waarin potentiële opdrachtgevers, architecten en de gemeenten Almere, Breda en Tilburg de gelegenheid hadden om het hele proces van initiatief tot en met voorlopig ontwerp, op een concrete locatie, te doorlopen.

Dit resulteerde in een tweede aanvullende publicatie 'Bouwen met je buren', die half februari 2009 is verschenen.

Conclusie
Bij de evaluatie van de pilots was de conclusie echter dat de maatschappelijke meerwaarde er niet automatisch is. Het resultaat hangt af van de motieven van toekomstige bewoners om een opdrachtgevers collectief te vormen en de manier waarop de architect de bewoners begeleidt en weet te inspireren.

Historische kennis blijkt daarbij van groot belang. In de publicatie die nu verschijnt, geeft Arjan Hebly het historisch perspectief van collectief opdrachtgeverschap en wonen weer.

In het essay 'Bouwen met je buren, inspiratie voor bewoners, architecten en gemeenten' van Mechtild Linssen en Ellen de Kroon komen de ervaringen van de pilots aan de orde.

Waar, wanneer, hoe laat
Locatie: de Businessruimte van het Topsportcentrum te Almere (Poort)
Tijd: woensdag 17 juni 2009, 15.30 uur
Aanmelden: stawon@bna.nl o.v.v. bmjb uitreiking 17 juni

Deel dit artikel

permalink