Duurzame bedrijfsvoering vastgoedfondsen onzichtbaar

In vergelijking met andere sectoren geven Vastgoedfondsen te weinig inzicht in hun inspanningen om energie te besparen en CO2-uitstoot terug te dringen. Dit blijkt uit een onderzoek onder de tien grootste vastgoedfondsen van de Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO) in opdracht van SenterNovem.

Op de eerste dag van de Provada presenteerde de VBDO de resultaten van haar onderzoek. "We spreken bedrijven aan op hun MVO-beleid: Hoe transparant ben je hierover en wat zijn je doelstellingen?” zegt Giuseppe van der Helm, onderzoeker van VBDO.

“Het is opvallend dat vastgoedfondsen weinig tot geen aandacht besteden aan energiebesparing en CO2-uitstoot. Dat terwijl de gebouwde omgeving verantwoordelijk is voor 40% van de totale CO2-uitstoot in Nederland"

"De resultaten van het onderzoek zijn niet zo bemoedigend. De mate waarin de fondsen open zijn over hun resultaten op het gebied van duurzaamheid en MVO is eigenlijk onder de maat", aldus Van der Helm. Vastgoedfondsen laten volgens Van der Helm kansen liggen.

Ondanks de beperkte transparantie over hun rol op het gebied van duurzaamheid, blijkt uit de gesprekken met vastgoedfondsen dat zij veel actiever zijn op het gebied van CO2-reductie en energiebesparing dan terug te vinden is de documenten. Een aantal fondsaanbieders geeft zelfs aan duurzaamheid te zien als een marktkans en een manier om zich te profileren.

Een andere belangrijke conclusie is dat vastgoedfondsen aangeven verduurzaming van hun portefeuille niet alleen te kunnen oppakken. Ook de eindgebruikers van vastgoed en de beleggers in onroerend goed spelen een belangrijke rol in het slagen van de activiteiten op het gebied van CO2-reductie en energiebesparing. "Een aantal fondsen gaf aan zich in een spagaat te bevinden tussen huurder en belegger. Huurders willen zo min mogelijk betalen en beleggers willen zoveel mogelijk rendement", legt Van der Helm uit.

Vastgoedfondsen zijn in de visie van de VBDO de aangewezen partij zijn om de leiding in de verduurzamingsslag te nemen. "Voor vastgoedfondsen geldt immers, in tegenstelling tot huurders en beleggers, dat vastgoed 'core-business' is. Zij hebben de expertise en kennis in huis om zich op duurzaam vastgoed te richten. VBDO roept daarom de vastgoedfondsen op om de leiding te nemen in het verduurzamen van de vastgoedmarkt", aldus Van der Helm.

VBDO voerde een quickscan uit naar de bijdrage van vastgoedfondsen aan CO2-reductie. Daarbij analyseerde de organisatie publiek beschikbare informatie, zoals jaarverslagen, websites en persberichten. Ook werden aandeelhoudersvergaderingen bezocht en vragen gesteld over duurzaamheidsambities van de fondsen. Het onderzoek wordt, inclusief de bevindingen van de paneldiscussie tijdens de Provada in de zomer van 2009 afgerond

Meer informatie: www.duurzaamvastgoedportal.nl

Deel dit artikel

permalink