Den Haag: Klimaatneutraal in 2050

Den Haag staat aan de vooravond van een grote operatie om ervoor te zorgen dat de stad in 2050 klimaatneutraal is. Dat betekent dat er in de praktijk geen broeikasgas - koolstofdioxide - meer wordt uitgestoten.

"Tot nu was er alleen nog de mededeling dat we dat van plan waren, maar wisten we nog niet hoe. Nu hebben we vastgesteld op welke manier we dat gaan doen," aldus wethouder Peter Smit (VVD, milieu) over zijn plannen.

Versnipperd
Volgens de Haagse wethouder gebeurde er binnen de gemeente al veel om de doelen te bereiken, maar op een versnipperde manier. Hij heeft alle initiatieve gebundeld onder zes thema’s. Een belangrijk nieuw element daarbij is de internationale stad.

Dat heeft onder meer tot gevolg dat internationale organisaties in klimaatneutrale gebouwen kunnen worden ondergebracht. Ook wil Den Haag via het overdragen van kennis bijdragen aan een mondiale klimaatverbetering.

Klimaattechnisch

De gemeente neemt zelf ook de nodige stappen. Er wordt voor 10 miljoen euro gestoken in de verbouwing van de eigen panden om ze aan te passen. Zo moet het gemeentelijk apparaat al volgend jaar klimaatneutraal zijn.

Het komend halfjaar wordt gebruikt om de plannen in harde maatregelen om te zetten. Een voorbeeld daarvan is dat bussen van HTM al op aardgas gaan rijden, maar de wethouder wil eigenlijk dat ze ook nog eens op bio- of groen gas gaan rijden. Smit: "Als dat soort dingen lukt, zijn we klimaattechnisch goed bezig."

Bron: AD

Deel dit artikel

permalink