Led: Fortimo van Philips

Met de introductie van een nieuwe reeks van LED-straatverlichting, genaamd Fortimo, kan nu 50% van alle straatverlichting in Nederland vervangen worden met een energiebesparend Led alternatief.

Deze enorme sprong in toepasbaarheid van Led straatverlichting is mogelijk dankzij technologische ontwikkelingen op het gebied van Led waardoor ook bredere woonstraten verlicht kunnen worden*. De eerste Fortimo Led straatverlichting is onlangs geïnstalleerd in Eindhoven en Ede.

Breed inzetbaar
Led technologie biedt bij straatverlichting vooral voordelen in het energieverbruik in ‘verblijfsgebieden’, bijvoorbeeld woonwijken. Tot voor kort kon slechts 10 procent van de straatverlichting in Nederland vervangen worden door kwalitatief goede Led verlichting.

Door de verbeterde efficiëntie met de Fortimo technologie kunnen nu ook bredere woonstraten tot tien meter 20% energiezuiniger verlicht worden met Led's. De oplossing is toekomstbestendig en kan dus bijvoorbeeld vervangen worden door nog zuinigere en efficiënte LED's van dat moment. Bovendien verdient de investering in Fortimo zich terug over de levensduur. Deze voordelen maakt grootschalige toepassing van Led’s in woonwijken mogelijk.

Besparing
In Nederland zou de overgang naar Led-straatverlichting zorgen voor een besparing van 133 miljoen Euro aan energiekosten en 325000 ton minder CO2-output over de levensduur van twintig jaar. Dit komt overeen met het planten van 16km2 bos. De huidige renovatiesnelheid voor buitenverlichting bedraagt slechts 3-4% per jaar. Eindhoven en Ede lopen als koplopergemeenten hierbij voorop.


Over Fortimo
Fortimo is een nieuwe aanvulling op het bestaande portfolio van Philips Led-straatverlichting dat al bestaat uit de CitySpirit LED en UrbanLine. Fortimo geeft comfortabel licht, bespaart energie en verdient zich over de levensduur terug. Fortimo is vanaf november beschikbaar.

* Door een technologische doorbraak in de manier waarop de fosfor laag op een Led wordt geplaatst hebben Led's nu een nog breder bereik qua lichtoutput. Op alle witte Led' wordt een fosfor laag geplaatst. Deze is nodig om Led's wit licht te laten geven.

Foto
Links: de oude verlichtingssituatie, rechts de verlichtingssituatie met Led's.

Deel dit artikel

permalink