Awards naar Cineship en Brug naar duurzaamheid

De Hogeschool van Amsterdam heeft de Bouw Award 2009 gewonnen met het afstudeerproject Drijvende bioscoopgebouw Cineship. De Hogeschool van Arnhem en Nijmegen won de Civiel Award met het project Brug naar Duurzaamheid.

Omdat Amsterdam weinig grond maar veel water bevat is het idee ontstaan om een bioscoopgebouw op het water in de IJ-haven te situeren.

Bestaand idee
De studenten, Remko de Boer, Willem Kok, Sjors Wit en Joey Heynens, hebben dit reeds bestaande idee van architect R. Leijbers bouwkundig uitgewerkt tot een realiseerbaar complex. Cineship (zie afbeelding 2) bestaat uit een tweetal grote zalen met een capaciteit van ongeveer 150 man en één kleine zaal voor circa tachtig man.

Daarnaast beschikt het complex onder andere over een café en een restaurant. In het project zijn onder andere de visie van de architect, bouwkundige, akoestische en bouwfysische eisen, duurzaamheidaspecten en wet en regelgeving meegenomen.


Winnaars Civiel Award
De Hogeschool van Arnhem en Nijmegen heeft de eerste prijs bij de Civiel Award gewonnen met het project Brug naar Duurzaamheid. Volgens de studenten Patrick Morren en Rob Hendriks zijn er in de Grond, Weg en Waterbouwsector diverse projecten waar duurzaamheid als opportuun punt naar voren komt.

De Bouw en Civiel Award werd dit jaar voor de veertiende keer uitgereikt door Vitae, een netwerk voor technische professionals. De Award is een landelijke prijs voor afstuderende HTS-bouwkundigen en HTS-civieltechnici in het laatste jaar van hun studie.

Op de finaledag presenteerden elf hogescholen uit heel Nederland hun best afstudeerproject Bouwkunde en/of Civiele Techniek. Een vakjury bepaalde op grond van een presentatie, expositie en een vragenvuur de uiteindelijke winnaars.

Over de Award
De Vitae Bouw en Civiel Award is een landelijke prijs voor afstuderende HTS-bouwkundigen en HTS-civieltechnici. Sinds 1995 wordt deze uitgereikt aan de landelijk beste afstudeerprojecten Bouwkunde en Civiele Techniek.

Iedere hogeschool nomineert één afstudeerproject voor deelname. Op de finaledag worden de afstudeerprojecten geëxposeerd en er volgt een presentatie. De winnaars ontvangen naast de Award een reischeque.

Lezing duurzaamheid
Onderdeel van de bijeenkomst was een lezing over duurzaamheid in de bouwbranche door Ruud Koornstra. Ruud Koornstra is ondernemer en koploper op het gebied van duurzaamheid. Hij is mede oprichter van Tendris Holding, een initiëringmaatschappij voor duurzame ondernemingen.

Vanuit Tendris zijn diverse nieuwe duurzame ondernemingen ontstaan. Onder andere een groene stroombedrijf, een duurzame creditcard voor CO2-compensatie en een bedrijf dat zich bezig houdt met de ontwikkeling en exploitatie van energiezuinige verlichtingtechniek.

Winnaars Bouw Award
1e prijs - Hogeschool van Amsterdam, Drijvende bioscoopgebouw Cineship (afbeelding 1)
2e prijs - Noordelijke Hogeschool Leeuwarden, Ontspanningsplaats Zennez
3e prijs - Restauratie & herbestemming voormalige openbare school te Oudewater
(Eervolle vermelding: HTS Rotterdam, Bouwen aan identiteit)

Winnaars Civiel Award
1e prijs - Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, Brug naar Duurzaamheid (afbeelding 3)
2e prijs - Hogeschool INHolland Alkmaar, Drijvende tunnel Straat van Gibraltar
3e prijs - Hogeschool INHolland Haarlem, Oplossingsinrichtingen Lammenschansplein

Deel dit artikel

permalink